www.bbcgoodfood.com
5 (7)
Trifle jabłkowo-malinowy to tradycyjny angielski deser warstwowy, serwowany w szklanym pucharku. Przygotowujemy go z miękkiego biszkoptu nasączonego sokiem pomarańczowym z whisky (w wersji bezalkoholowej czarną herbatą), świeżymi owocami oraz delikatnym kremem budyniowym. Całość zwieńczona jest koroną z bitej śmietany. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, z filiżanką kawy lub lampką musującego wina. Trifle jabłkowo-malinowy to deser, któremu nikt się nie oprze.
jabłka 1.5 kg
cukier puder 150 g
maliny 400 g
whisky 65 ml
biszkopty 250 g
konfitura malinowa 75 g
mleko 300 ml
śmietana kremówka 500 ml
wanilia 1 szt.
jajka kurze 6 szt.
mąka kukurydziana 15 g
pomarańcze 1 szt.
woda 55 ml
Jabłka (powinny być jak najbardziej kwaśne, np. szara reneta lub papierówka) myjemy, obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w dużą kostkę.
Do rondelka wlewamy 55 ml wody i wsypujemy 75 g cukru pudru. Dodajemy jabłka, przykrywamy i dusimy na niskiej mocy palnika przez 15 minut, aż zmiękną (warto co jakiś czas je pomieszać, żeby nie przywarły do dna). Po tym czasie zdejmujemy owoce z palnika i pozostawiamy to ostygnięcia.
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka i umieszczamy je w głębokiej misce (białka nie będą nam potrzebne). Mieszamy je z 15 g cukru pudru oraz z mąką kukurydzianą.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż nożem i ostrym końcem lub łyżeczką zeskrobujemy nasiona ze strąka. Wrzucamy je do garnuszka. Dolewamy mleko (minimum 3,8%), 200 ml kremówki i dokładnie łączymy. Następnie ustawiamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy do wrzenia. Gorący płyn bardzo powoli, cienką strużką wlewamy do żółtek i dokładnie mieszamy rózgą, aż wszystko się połączy.
Mleko z żółtkami i wanilią przelewamy do czystego garnka i gotujemy na średniej mocy palnika przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Kiedy płyn zacznie gęstnieć, zdejmujemy naczynie z płyty, przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pomarańczę myjemy i parzymy. Skórkę ścieramy na najmniejszych oczkach. Następnie owoc przecinamy, a z połowy wyciskamy sok. Przelewamy go do miseczki, dodajemy 45 ml whisky (w wersji bezalkoholowej możemy zastąpić go czarną herbatą) oraz dosypujemy 10 g cukru pudru i mieszamy, aż wszystko się połączy.
Biszkopty (możemy wykorzystać gotowe lub przygotować ciasto samodzielnie, np. z przepisu na biszkopt bezglutenowy) smarujemy konfiturą malinową. Układamy je na dnie dużego, szklanego naczynia (koniecznie z płaskim dnem). Dokładnie nasączamy je mieszanką soku pomarańczowego i whisky, a na wierzch wykładamy świeże maliny (poza sezonem warto wykorzystać mrożone, należy je jednak wcześniej odsączyć). Całość przykrywamy duszonymi jabłkami oraz waniliowym kremem. Chłodzimy przez 4-5 godzin (lub przez całą noc).
Do misy miksera wlewamy 300 ml kremówki i dodajemy 50 g cukru pudru. Wszystko dokładnie ubijamy, aż powstanie sztywny krem. Dodajemy do niego skórkę pomarańczową, 20 ml whisky i mieszamy do połączenia. Wykładamy na wierzch naszego deseru tuż przed podaniem.
Trifle jabłkowo-malinowy serwujemy dobrze schłodzony. Doskonale pasuje do filiżanki aromatycznej kawy lub lampki musującego wina.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/apple-raspberry-whisky-trifle