Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.45 (181)
Wyjątkowa wersja ciasta z jabłkami - z pełnoziarnistym chlebem! Postaw na odpowiednie jabłka, szara reneta będzie idealna!
masło 125 g
sok jabłkowy 150 ml
jabłka 750 g
cukier puder 130 g
cukier 20 g
cukier żelujący 0.5 łyżeczki
gotowe pieczywo 200 g
ekstrakt waniliowy 0.5 łyżeczki
Karmelizowanie jabłek: do dużego garnka lub głębokiej patelni wsypujemy 80 g cukru pudru i na średnim ogniu podsmażamy go na złoto-brązowo, bez mieszania. Dodajemy 25 g masła, a po chwili 500 g pokrojonych w ósemki jabłek (renet lub boskopów). Karmelizujemy je przez 5 min pod przykryciem, aż zmiękną, ale nadal zachowają swój kształt (a środek wciąż będzie trochę surowy). Zdejmujemy z ognia.
Kompot: 50 ml soku jabłkowego mieszamy z cukrem i cukrem żelującym. Do rondla wkładamy 250 g posiekanych jabłek i ustawiamy go na średnim ogniu. Dolewamy pozostały sok i gotujemy przez 10 min, pod przykryciem. Dodajemy sok z cukrem żelującym oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 min, aby płyn odparował. Zdejmujemy z ognia.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Wysoką formę na babę o gładkich brzegach lub tortownicę smarujemy lekko masłem i oprószamy cukrem pudrem. Przygotowujemy duży płat folii aluminiowej i taki sam pergaminu. Formę od spodu i na brzegach zabezpieczamy folią, zwijając ją razem z pergaminem, dzięki czemu w czasie pieczenia nie wypłyną uwalniające się soki.
Pieczywo: kromki chleba pełnoziarnistego smarujemy masłem i smażymy na dużej patelni na średnim ogniu przez 20–30 s po jednej stronie, aż do uzyskania równomiernego rumianego koloru. Wykładamy nimi szczelnie dno i brzegi formy, podsmażoną częścią do zewnątrz. Lekko dociskamy, aby przylegały do rantów.
Wypełnienie: skarmelizowane jabłka łączymy z odparowanym kompotem, delikatnie mieszamy i wypełniamy przygotowaną charlotte. Może się wydawać, że będzie ich zbyt dużo, ale nie przejmujmy się, po upieczeniu masa z pewnością się zmniejszy.
Pieczenie: wierzch charlotte przykrywamy obsmażonym chlebem. Wstawiamy do piekarnika na 30 min.
Podanie: wyjmujemy deser z pieca i zostawiamy do całkowitego schłodzenia na min. 3 godz. – będzie go łatwiej kroić. Po ostudzeniu obracamy go do góry nogami. Zdejmujemy folię i papier. Jeżeli charlotte nie będzie chciała wyjść, trzeba lekko ogrzać spód formy. Ten piękny deser serwujemy z lodami waniliowymi lub kremem chantilly (z kremówki aromatyzowanej wanilią i ubitej z cukrem pudrem). Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016.
Porady
Wypróbuj też przepis na szarlotkę z płatkami migdałów