4.46 (155)
Jaskółcze gniazda, znane także pod nazwą jajka po szkocku, to ciekawy pomysł na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięsne kulki przygotowuje się i smaży podobnie jak tradycyjne kotlety, ale w ich wnętrzu kryją się ugotowane wcześniej na twardo jajka. Można podać je w formie sycącego obiadu – z ziemniakami i surówką. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić apetyczne jaskółcze gniazda, które z pewnością zaskoczą domowników.
mięso mielone wieprzowe 500 g
jajka 5 szt.
bułka tarta 25 g
cebula 1 szt.
sól 3 g
pieprz 2 g
majeranek 3 g
olej 125 ml
Wkładamy 4 jajka do rondelka. Wlewamy wodę, tak żeby całkowicie je przykrywała. Doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy jajka przez 8–10 minut, po czym studzimy w lodowatej kąpieli i obieramy. Jeśli lubimy, kiedy żółtko nie jest do końca ścięte, możemy zrobić kukułcze gniazda z jajkami na półtwardo. Odliczamy wtedy około 6–7 minut od zagotowania wody. Pamiętajmy, że wszystko jednak zależy od ich wielkości i od tego, czy były w temperaturze pokojowej.
wero.ugc
Obieramy średnią cebulę. Przekrajamy ją na pół. Wyjmujemy twardy rdzeń, ale zostawiamy ogonek (jeśli go odetniemy, warzywo uwolni więcej soku i opary, które pieką w oczy). Przytrzymujemy go jedną ręką, a drugą robimy pionowe i poziome nacięcia w miąższu, na kształt kratki. Dzięki temu precyzyjnie posiekamy cebulę w drobną kostkę. Jeśli zależy nam na czasie, możemy ułatwić sobie zadanie za pomocą szatkownicy do warzyw lub malaksera.
wero.ugc
Umieszczamy mieloną wieprzowinę w misce (możemy też wykorzystać mieszankę z wołowiną, raczej nie sprawdzi się natomiast bardzo chude mięso, które będzie zbyt suche i rozpadnie się podczas obróbki termicznej). Dodajemy drobną bułkę tartą, surowe jajko, posiekaną cebulę, suszony majeranek, sól i mielony czarny pieprz. Dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, żeby wtłoczyć w masę jak najwięcej powietrza, jak na klasyczne kotlety mielone. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy mięso będzie wystarczająco dobrze doprawione, usmażmy odrobinę i go spróbujmy, a następnie odpowiednio skorygujmy smak masy. Możemy dodać do niej nieco musztardy lub chrzanu.
wero.ugc
Oklejamy jajka ugotowane na twardo masą z mielonej wieprzowiny, z każdego tworząc okrągłe jaskółcze gniazdo. Jeśli mięso za bardzo klei się do rąk i utrudnia nam formowanie kulek, możemy zwilżyć dłonie wodą lub nałożyć rękawiczki. Odkładamy szkockie jajka na tacę (warto lekko oprószyć ją mąką). Dobrze jest je schłodzić przed smażeniem. Dzięki temu masa stężeje i zachowa kształt podczas obróbki termicznej.
wero.ugc
Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy na nim mięsne kulki przez około 10–15 minut. Powinny być zarumienione z każdej strony. Jaskółcze gniazda możemy też przyrządzić w głębokim tłuszczu (z dodatkiem złocistej panierki) lub w piekarniku. Odsączamy je z nadmiaru oleju.
wero.ugc
Podajemy jajka po szkocku na ciepło, z ulubionymi dodatkami, na przykład z lekką, zieloną sałatką i pomidorkami koktajlowymi. Kompozycję obiadową warto uzupełnić purée ziemniaczanym. Danie możemy udekorować świeżą natką pietruszki. Świetnie smakuje z sosem musztardowym lub chrzanowym.
wero.ugc