www.bbcgoodfood.com
5 (5)
Jajko w chmurce to sadzone w nowej odsłonie. Pieczona w piekarniku wytrawna pianka z białek, a w środku pożywne żółtko. Wszystko to posypane świeżym szczypiorkiem i aromatyczną cebulką dymką. Koniecznie podane na podpieczonym chlebie tostowym lub kromce ulubionego pieczywa. To świetny pomysł nie tylko na wykwintne śniadanie dla dwojga. Jesteście ciekawi, jak smakują jajka z piekarnika na toście? Sprawdźcie ten przepis.
szczypiorek 10 g
jajka 2 szt.
chleb tostowy 45 g
dymka 150 g
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni Celsjusza (210 z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Szczypiorek myjemy i siekamy. Cebulę dymkę obieramy z łupin i ostrym nożem kroimy w drobną kosteczkę.
Jajka myjemy i osuszamy. Rozbijamy skorupkę, a następnie oddzielamy białka o żółtek. Żółtka umieszczamy w miseczce. Białka przekładamy do dużego, suchego naczynia i ubijamy do uzyskania jędrnej, białej piany (po przechyleniu miski, białka nie powinny się przesuwać).
Do białek dodajemy posiekaną dymkę i 1,5 łyżki szczypiorku i delikatnie mieszamy. Następnie pianę wykładamy na blachę na dwa małe kopczyki. Grzbietem łyżki ostrożnie robimy wgłębienie na środku każdego z nich i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 8-10 minut, aż nabiorą jasnozłotego koloru.
Do wgłębienia naszych chmurek z białka delikatnie wsuwamy żółtka. Pieczemy przez kolejne 2-3 minuty, aż żółtko się zetnie. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy dwie kromki pieczywa tostowego i opiekamy, aż się zarumienią (możemy to również zrobić w tosterze lub na suchej patelni).
Jajko w chmurce przekładamy szeroką łopatką na chleb tostowy (możemy zastąpić go również kromką ulubionego pieczywa, np. bagietki francuskiej). Podajemy jeszcze ciepłe, obowiązkowo posypane szczypiorkiem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cloud-eggs