fot. Artur Rogalski, stylizacja. Ewa Gmiter-Rogalska
4.46 (184)
Kolorowy, zdrowy i pyszny - taki jest nasz jesienny krupnik.
udka z kurczaka 2 szt.
suszone grzyby 4 szt.
kasza pęczak 90 g
masło klarowane 15 g
włoszczyzna 1 pęczek
ziemniaki 4 szt.
liść laurowy 2 szt.
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 6 g
pieprz 3 g
ziele angielskie 3 szt.
Grzyby: zalewamy na 1 godz. szklanką wody. Gotujemy do miękkości.
Kartofle: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Udka: obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 1 i 1/2 l gorącej wody. Powoli doprowadzamy ją do wrzenia, zbierając w trakcie szumowiny. Kiedy mięso będzie tak miękkie, że zacznie odchodzić od kości, wyjmujemy je ostrożnie na talerz.
Zupa: do wywaru drobiowego wkładamy listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i kartofle, a następnie kaszę. Wlewamy wodę z gotowania grzybów i dorzucamy grzyby pokrojone w paski. Gotujemy przez 10 min.
Podanie: z ugotowanych udek zdejmujemy skórę. Mięso rozdzielamy palcami i wkładamy do zupy. Przyprawiamy krupnik do smaku solą, pieprzem i maggi. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Krupnik będzie świetnie smakował z dodatkiem zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów.
- Aby zupa była bardziej aromatyczna, wart dodać do niej posiekany koperek.
- Kaszę warto wcześniej wypłukać, aby zupa nie była mętna.