Karczochy po rzymsku (carciofi alla romana) najlepiej smakują z chrupiącym chlebem i pieczonym czosnkiem. Włoski przepis na karczochy zasmakuje fanom tych warzyw i osobom, które nie znają karczochów.
Składniki:
cytryna
4 karczochy
pęczek mięty, tylko listki, drobno pokrojone
ząbek czosnku, posiekany
sól
pieprz
100 ml oliwy
Karczochy po rzymsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zaczynamy od przecięcia cytryny na pół i wyciśnięcia soku z jednej połówki do dużej miski z wodą. Resztkami soku smarujemy sobie ręce, zakładamy gumowe rękawiczki – sok z karczochów farbuje skórę niemal na czarno, trzeba się przed tym zabezpieczyć. Z karczochów odcinamy część nóżki i ok. 1/3 z główek, następnie zdejmujemy z nich twarde płatki tak długo, aż poczujemy, że dotarliśmy do tych miękkich. Nożem z ostrym czubkiem starannie usuwamy ze środków włoski. Oczyszczone karczochy wkładamy do zimnej wody z cytryną, przykrywamy grubą warstwą papieru kuchennego, dzięki czemu pozostaną w całości zanurzone – trick warty zapamiętania i wykorzystania także w przypadku innych warzyw.
Zabieramy się za nadzienie: miętę dokładnie mieszamy z czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Nadziewamy odcedzone karczochy, po czym obsypujemy je solą i pieprzem. Układamy je w garnku do góry nóżkami, zalewamy oliwą i wodą – taką ilością, aby zakryła karczochy prawie po koniec nóżek. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min.
Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019