fot. A. Rogalski
4.52 (162)
Przepis na karmelizowaną mieszankę: patisony i kabaczki. Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2014
patison 500 g
kabaczek 1 szt.
parmezan 100 g
miód 60 g
olej 40 ml
czosnek 1 szt.
ocet balsamiczny 25 ml
sól 6 g
pieprz 3 g
rozmaryn 2 gałązki
Warzywa: kabaczek myjemy, przecinamy. Usuwamy pestki i kroimy na duże kawałki (większe kabaczki o grubej skórze obieramy). Patisony myjemy i kroimy na cząstki.
Pieczenie: do miski wkładamy kawałki kabaczka i patisony razem z obranym czosnkiem pokrojonym w duże plasterki. Wlewamy olej i dodajemy rozmaryn. Posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 20–25 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż warzywa będą złociste.
Sos: miód mieszamy z octem. Polewamy nimi warzywa i wstawiamy jeszcze na 2–3 min do piekarnika.
Podanie: wyjmujemy karmelizowane kabaczki i patisony z piekarnika. Oprószamy je parmezanem.