Apetitonline.cz
3 (2)
Klops domowy pieczony – danie w wykonaniu nieskomplikowane, pod względem walorów smakowych jednak luksusowe. Do jego wykonania używamy wyłącznie starannie wyselekcjonowanych składników w odpowiednich proporcjach. W przypadku pieczenia klopsa istotne jest dbanie o każdy szczegół, zarówno jeśli chodzi o dobór składników, jak i czas, jaki poświęcimy na każdym etapie. Efekt jest wart starań, gdyż zapach wydobywający się z kuchni przyciągnie wszystkich domowników. Przedstawiamy nasz przepis na klopsa.
mięso mielone wieprzowe 375 g
mięso mielone wołowe 375 g
cebula 2 szt.
jajka 2 szt.
czosnek 3 ząbki
sól 35 g
majeranek 20 g
bułka tarta 150 g
boczek 14 plasterków
Przygotowanie: potrzebna będzie nam duża miska, w której zmieszczą się wszystkie składniki, a miejsca będzie na tyle dużo, aby dało się wszystkie składniki zagnieść. Ukłądamy mięso na dnie miski, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Czosnek i jajka: zmiażdżony lub drobno posiekany nożem czosnek dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Białko wlewamy do kubeczka i odstawiamy na bok – na koniec możemy nim posmarować uformowane klopsy, co zapobiegnie ich pękaniu podczas pieczenia. Całość posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Majeranek: do masy dodajemy około 2 łyżek otartego majeranku. Świetnie sprawdzi się również świeży, posiekany drobno zaraz po zerwaniu. Mieszamy masę razem z majerankiem.
Bułka tarta: na koniec dodajemy bułkę tartą (około 6 garści). Mięso przykrywamy równomiernie bułką tartą i odstawiamy. W międzyczasie przygotowujemy naczynie do pieczenia i nastawiamy piekarnik do temperatury 180°C.
Zagniatanie: mięso wraz z pozostałymi składnikami zagniatamy dokładnie dłońmi. Sprawdzamy, czy wszystkie składniki są równomiernie rozprowadzone, a masa jest zwarta. Formujemy ją w dużą kulę.
Udoskonalanie konsystencji: jeśli po starannym zagnieceniu mięsnej masy wciąż czujemy, że nie trzyma się tak, jak powinna, możemy dodać odrobinę bułki tartej lub jajka.
Formowanie i pieczenie: kiedy już uzyskamy pożądaną konsystencję masy mięsnej, formujemy z niej gruby wałek, który owijamy plastrami boczku. Możemy również uformować kilka mniejszych klopsów, które będą łatwiejsze do przechowywania. Pieczeń wkładamy do formy do pieczenia, zalewamy wodą (około 1 cm od dna formy) i pieczemy bez przykrycia przez około godzinę.
Porady
- Majeranek suszony w przepisie na klopsa możemy zastąpić świeżym, świetnie sprawdzi się również dodatek świeżego oregano i natki pietruszki. Dzięki świeżym ziołom będzie ładnie pachniał i zyska bardziej wyrazisty smak.
- Jeśli dodanie bułki tartej i dodatkowego jajka do masy nie uczyni jej dostatecznie zwartą, możemy dodać odrobinę mleka. Powinno być w takiej samej temperaturze jak masa mięsna.
- Cebulę należy posiekać bardzo drobno. Duże kawałki nie wpływają na smak klopsa domowego pieczone, ale wypadają z surowej mieszanki i niepotrzebnie zaburzają jej strukturę.
- Do przygotowania klopsa domowego pieczonego najlepsza będzie domowa bułka tarta, która jest zdecydowanie grubsza niż ta ze sklepu. Jest to świetna okazja do wykorzystania czerstwego pieczywa.
- Zagniatanie mięsa z pozostałymi składnikami należy wykonać starannie i powoli. Jest to niezawodny sposób na idealne połączenie składników i stworzenie zwartej masy.
- Najlepszy klops uzyskamy kupując świeże mięso ze sprawdzonego źródła i mieląc je samodzielnie w maszynce do mięsa. Idealnie będzie połączyć w masie taką samą ilość mięsa wołowego i wieprzowego.