4.35 (176)
Kokosanki robimy z białek, cukru i wiórków kokosowych, są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy ubić pianę z białek i wymieszać ją z dwoma pozostałymi składnikami. Nie zawierają mąki pszennej ani mleka, więc są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej lub bezmlecznej. Kokosanki z białek pieką się maksymalnie 20 min. To zdecydowanie dobry pomysł na niezapowiedzianą wizytę gości lub szybki podwieczorek.
białka 4 szt.
sól 1 szczypta
cukier drobny 150 g
wiórki kokosowe 300 g
ekstrakt migdałowy 3 krople
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na dnie naczynia nie powinno być płynu, a sama masa pozostaje w miejscu, pomimo przekręcania miski. Dosypujemy cukier partiami. Całość miksujemy jeszcze przez ok. 2 min. Jeśli chcemy zrobić kokosanki bez cukru, można go całkowicie pominąć lub dodać ksylitol, erytrytol, miód, syrop klonowy, daktylowy lub z agawy.
ZjedzPięknie
Do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy ekstrakt migdałowy lub waniliowy (można pominąć). Ostrożnie mieszamy łyżką lub szpatułką do ciasta. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka, możemy poratować się, dosypując do niej 15 g mąki ziemniaczanej.
ZjedzPięknie
Papier do pieczenia zgniatamy w kulkę, potem rozprostowujemy go i wykładamy nim dużą płaską blachę z wyposażenia piekarnika. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie będzie się zwijał w czasie nakładania kokosanek. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
ZjedzPięknie
Kokosanki możemy nakładać łyżką bezpośrednio na papier do pieczenia lub formować w dłoniach kulki o średnicy ok. 4 cm. Można też spróbować nakładać je szprycą cukierniczą lub rękawem, ale masa może wychodzić dość ciężko.
ZjedzPięknie
Kokosowe kulki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15–20 min. Pieczemy do zrumienienia.
ZjedzPięknie
Przestudzone kokosanki przekładamy talerz. Są gotowe do zjedzenia. Można je podać z sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Z przepisu wychodzi ok. 35–40 kokosanek. Można je przechowywać w papierowej torebce lub blaszanej puszce przez 3 dni. A jeśli wyjdą nam zbyt twarde, wystarczy zamknąć je w szczelnym pudełku z plasterkiem jabłka lub skórką na 2 dni. W tym czasie pochłoną wilgoć, dzięki której będą miękkie.