Odmiana monotonnej wersji singlowej kostki sojowej.
Składniki:
100g kostki sojowej,
duza mloda bezpestkowa cukinia,
cebula,
3 mlode nieduze marchewki,
2 lodygi selera naciowego,
duza czerwona swieza papryka,
2-3 zabki czosnku,
3 lyzki przecieru pomidorowego,
4 lyzki oliwy z oliwek,
2 lyzki sosu sojowego,
lyzka cukru,
lyzeczka papryki slodkiej w proszku,
lyzka vegety,
sól, pieprz, maggie,
szczypta chilli,
czosnek granulowany,
oregano,
natka pietruszki do przybrania.
Kostka sojowa z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Warzywa umyc i obrac. Marchew zetrzec na tarce o dosc grubych oczkach. Cukinie, cebule i papryke pokroic w kosteczke, selera w cienkie paski, czosnek przecisnac przez praske. Kostke sojowa ugotowac w wodzie z vegeta, wedlug instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic warzywa poza czosnkiem, przyprawic. Smazyc czesto mieszajac, na dosc duzym ogniu, do miekkosci warzyw - ok 25 minut. Gdy warzywa beda miekkie, dodac przecier pomidorowy, czosnek i ugotowana kostke sojowa, podsmazyc kilka minut, doprawic do smaku. Porcje na talerzu udekorowac pietruszka. Podawac na goraco.