Kotleciki są idealne na obiad w upalny dzień. Nie zniechęcajcie się tą kombinacją! Warto spróbować!
Składniki:
4 plastry kalarepy (grubość ok. 1cm)
2 plasterki sera salami lub śmietankowego (dość grube)
1 jajko + odrobina mleka
bułka tarta, mąka
sól, pieprz
Kotleciki z kalarepy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
www.asik20.blogspot.com
W średnim garnku zagotować wodę wraz z solą. Do wrzątku włożyć plastry kalarepy i gotować je około 7-10 minut. Gdy będą już miękkie (nie za miękkie, bo się rozpadną!) należy przelać je zimną wodą i ostudzić. Po ostudzeniu, kalarepę posolić i popieprzyć. Na kalarepie kładziemy plaster sera i przykrywamy go znowu kalarepą. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem, mące i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.