Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter Rogalska
4.49 (189)
Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem to łatwa zupa o aksamitnej konsystencji. Wierzch warto posypać kostkami uprażonego wędzonego boczku. Spróbuj kremu z kukurydzy z fetą i papryką.
masło 60 g
bryndza 50 g
feta 50 g
limonka 80 g
por 1 szt.
papryka 2 szt.
kukurydza 7 szt.
marchewka 1 szt.
sól 5 g
pieprz 3 g
cukier 2 g
papryka chili 1 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
bulion warzywny 1200 ml
śmietana 36% 150 ml
czosnek 3 ząbki
Kukurydza: ostrym nożem ściągamy wszystkie ziarenka.
Smażenie: rozpuszczamy w garnku masło, wrzucamy por i marchewkę. Smażymy przez 3 min. Dodajemy 2 ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze 5 min.
Gotowanie: wlewamy bulion, wrzucamy ziarna kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy na dużym ogniu. Następnie przez 3 min grzejemy, potem zostawiamy na 5 min bez ognia.
Blendowanie: na koniec miksujemy całość i przecieramy przez sitko. W osobnym wąskim naczyniu razem opieczone papryki z ostrą czerwoną papryczką z zalewy (adobo), a tkaże z ostatnim ząbkiem czosnku i oliwą.
Doprawianie: wlewamy sok z limonek. Dosypujemy sól, pieprz i cukier.
Kremówka: zimną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z gotowym kremem warzywnym.
Podanie: nalewamy na talerz krem z kukurydzy, malujemy po nim strużką ostrej pasty paprykowej i posypujemy warstwą sera.
Porady
Zobacz: cobbler jabłkowo-śliwkowy