Są pyszne i rozpływają się w ustach. Krewetki w cieście są doskonałe jako przekąska. Ja zawsze podaję je z ulubionymi sosami. Aby nie było zbyt ciężko, krewetki w cieście serwuję na sałatce.
Składniki:
500g mrożonych krewetek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
wiórki kokosowe, 2 łyżki oleju
1 roztrzepane jajko
woda
olej do głębokiego smażenia
Mieszanka warzywna z roznych
warzyw
Krewetki w cieście kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Suche składniki wymieszać. Dodać olej, jajko i tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję luźnego ciasta naleśnikowego. Dodać wiórki kokosowe. Rozmrożone krewetki ponacinać na pół - nie do końca, tak aby były proste. Krewetki maczać w cieście, trzymając za ogonek i wkładać do gorącego oleju. Krewetki w cieście wyjmować, jak będą złote, osuszyć na papierze, podawać gorące.
Warzywa ugotować - jak kto lubi, dodać masła .Do krewetek w cieście można podać sos.