Jabłka zamknięte w kruchym cieście, przykryte bezą. Wyborna przekąska.
Składniki:
jajka 6 szt
mąka 300 g
masło klarowane 140 g
jabłko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
erytrol 100 g + 3 łyżki
Kruche babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C.
Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C.
W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo.
Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. C i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Porady
Zamiast erytrolu można użyć dowolnego słodzika, np. cukru lub ksylitolu.