Kruszonka do ciasta 2 wersje

Ocena:

4.52 (185)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
obie wersje są doskonałe

Składniki:

  • I wersja kruszonki:
  • 100 gram cukru
  • 100 gram masła naturalnego
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 200 gram mąki tortowej
  • II wersja kruszonki:
  • 150 gram mąki
  • 100 gram masła extra łaciate
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka do ciasta 2 wersje - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki połączyć aż powstanie kruszonka. Gdyby masa była zbyt sucha dodać odrobinę masła.
  • Kruszonki wystarczy na dużą blachę ciasta. Można nią również posypać bułeczki przed pieczeniem.
  • PORADY:
  • Ja zawsze robię więcej i zamrażam.
  • Kiedy piekę ciasto mam już gotową kruszonkę
  • Aby kruszonka była jeszcze bardziej krucha warto ująć 2-3 łyżki mąki pszennej a w jej miejsce dodać mąkę krupczatkę.
  • LUB
  • Kruszonka będzie dużo smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli część mąki zastąpimy budyniem waniliowym w proszku.
  • Kruszonka nie będzie odpadała od ciasta, jeśli przed rozłożeniem kruszonki wierzch ciasta lekko skropimy letnią wodą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne