Zdjęcia: Artur Rogalski wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
4.54 (178)
Farsz mięsny z dodatkiem pistacji, wsunięty pod skórę na piersiach kurczaka, bardzo wzbogaci i uszlachetni jego smak. Kurczak faszerowany podany na świąteczny obiad z pewnością wzbudzi zachwyt!
kurczak 2 kg
miód 80 ml
gotowy rosół 1 l
masło 20 g
wieprzowina 250 g
pistacje 175 g
imbir 5 g
kumin (kmin rzymski) 3 g
cynamon 3 g
kardamon 5 szt.
pieprz 5 g
gałka muszkatołowa 3 g
sól 5 g
kolendra 3 g
oliwa z oliwek 30 ml
Na farsz: mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Kawałek folii spożywczej rozkładamy na desce, kładziemy na niej trochę farszu, składamy folię i rozpłaszczamy, aby stworzyć plaster nadzienia troszkę mniejszy niż wielkość piersi. Powtarzamy tę czynność w odniesieniu do drugiej piersi. Obie porcje farszu schładzamy w zamrażalniku przez 30 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Kurczaka osuszamy papierem kuchennym. Palce wpychamy pod warstwę skóry od końca szyi do końca piersi i delikatnie je przekręcamy, aby uwolnić skórę i utworzyć kieszeń na nadzienie. Wciskamy w nią przygotowane porcje farszu, tak aby przykryć nim całe piersi – ale uważajmy, aby nie podrzeć skóry.
Aby przyprawić mięso, łączymy wszystkie składniki i mieszanką nacieramy kurczaka delikatnie z zewnątrz i obficie wewnątrz. Kurczaka przykrywamy luźno folią, aby przyprawy nie przypaliły się w czasie pieczenia. Pieczemy 1 godz. 10 min.
Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.
Trzy łyżki miodu mieszamy z łyżką gorącej wody, przecieramy nim skórę, następnie zwiększamy temperaturę do 220°C i wstawiamy kurczaka jeszcze na 20 min, aby po upieczeniu skóra była chrupiąca. Kurczaka wyjmujemy z brytfanny i pozostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu, ale nie przykrywamy skóry, aby pozostała chrupiąca.
Tuż przed podaniem dodajemy do sosu masło, aby sos stał się aksamitny, i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy wraz z nadzieniem i podajemy z sosem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018
Porady
Zobacz też: zupa z kurczakiem