iStoick
0 (0)
Kurczak generała Tso to delikatne kawałki mięsa z dodatkiem intensywnych przypraw. Jest słodkawy i pikantny jednocześnie, a przy tym lekko przełamany kwasowością octu ryżowego. Smażony w głębokim tłuszczu zachwyca złożonością smaków. To flagowe danie w większości północnoamerykańskich chińskich restauracji. Zapraszamy po szybki i sprawdzony przepis na kurczaka generała Tso.
kurczak 500 g
mąka ziemniaczana 75 g
olej 100 ml
sól 8 g
chili 2 szt.
imbir 5 g
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 10 ml
miód 30 g
ocet ryżowy 8 g
woda 20 ml
koncentrat pomidorowy 25 g
ryż 200 g
szczypiorek 5 gałązek
Mięso: 2 udka kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy kości, a mięso kroimy w mniejsze kawałki.
Marynata: czosnek i imbir obieramy i drobno je kroimy, dodajemy do pozostałych składników. Dokładamy sos sojowy, miód, ocet ryżowy, wodę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Smażenie: kawałki mięsa solimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wok lub inną głęboką patelnię rozgrzewamy z olejem. Powinno być ok. 2 cm głębokości. Wkładamy po kilka kawałków mięsa, tak by się nie stykały, w innym przypadku posklejają się. Smażymy przez ok. 8 minut, kilka razy przewracając na drugą stronę.
Ryż: gotujemy go na sypko wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Wykończenie dania: z patelni odlewamy olej, tak by pozostały 2 łyżki. Do mięsa dodajemy całe papryczki oraz marynatę. Mieszamy i gotujemy 1–2 minuty.
Serwowanie: na talerze wykładamy porcje ryżu i mięsa z sosem. Szczypiorek siekamy i posypujemy nim kurczaka generała Tso.
Porady
- Danie bardzo dobrze komponuje się z ryżem oraz ugotowanymi brokułami, całość można oprócz posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem. Gotując ryż możemy dodać do niego kurkumę, dzięki temu zyska on piękny, żółty kolor.
- Doskonałym dodatkiem do kurczaka generała Tso będzie makaron azjatycki, np. udon, ryżowy, z fasoli mung lub nudle. Można go dodatkowo połączyć z ziołami: bazylią, kolendrą, natką pietruszki lub innymi ulubionymi.
- Do dania pasują wszelkie chrupiące surówki, które uzupełnią lekko klejące, aromatyczne kęski mięsa. Idealny będzie colesław z białej kapusty. W połączeniu z ryżem i mięsem będzie to doskonale skomponowana danie.