Kurczak pieczony w słoiku

Ocena:

5 (3)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kurczak pieczony w słoiku to przepis na zawsze soczyste, pełne smaku, z łatwością odchodzące od kości mięso. Ta technika może wydawać się niecodzienna, ale ma mnóstwo zalet. Oszczędza mycia naczyń, danie wygodnie się przechowuje, a udka wychodzą niezwykle delikatne, ponieważ skąpane są we własnym sosie. Pokazujemy krok po kroku, jak powstaje aromatyczny kurczak w słoiku. Pieczcie go z cebulką i ulubionymi przyprawami.

Składniki:

  • udka z kurczaka  6 szt.

  • słodka papryka  2 łyżeczki

  • sól  2 łyżeczki

  • czosnek granulowany  1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • cebula  1 szt.

  • pieprz ziarnisty  1 łyżeczka

  • liść laurowy  3 szt.

Kurczak pieczony w słoiku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Oczyszczamy udka kurczaka (w przepisie użyto zarówno pałek, jak i podudzi). Odkrajamy nadmiar tłuszczu i fragmenty, które mają plamki lub żyłki. Nie polecamy mycia surowego mięsa, ponieważ podczas tej czynności łatwo rozprzestrzenić bakterie na czyste sprzęty kuchenne. Warto wybrać ekologicznego kurczaka, który będzie pozbawiony chemii. Często różnicę można też odczuć w smaku.  

    kurczak pieczony w słoiku - przygotowanie kurczaka
  • Krok 2:

    Umieszczamy kurczaka w dużej misce. Posypujemy go słodką papryką (można wymieszać ją z chili dla uzyskania ostrzejszej marynaty), solą i suszonym czosnkiem. Wlewamy oliwę. Mieszamy, tak żeby mięso dokładnie pokryło się przyprawami. Staramy się wetrzeć marynatę w skórkę kurczaka. Najlepiej robić to dłońmi, można założyć przy tym rękawiczki. Inne aromatyczne dodatki, które pasują do kurczaka to między innymi kurkuma, kumin, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon i zioła prowansalskie. Możemy też natrzeć go gotową mieszanką, na przykład do gyros lub grilla. Odstawiamy kurczaka w marynacie do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).    

    kurczak pieczony w słoiku - marynowanie kurczaka
  • Krok 3:

    Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Rozkładamy ją po równo na dnie 3 czystych słoików z grubego szkła, o pojemności 600 ml. Do każdego naczynia dorzucamy też liście laurowe i ziarna czarnego pieprzu. Kurczak w słoiku będzie też świetnie smakował, jeśli upieczemy go z dodatkiem plasterków cytryny lub pomarańczy.  

    kurczak pieczony w słoiku - przygotowanie słoików
  • Krok 4:

    Wkładamy kurczaka do słoików. Udka będą dosyć ściśle do siebie przylegać, ale nie powinniśmy się tym przejmować, w trakcie obróbki termicznej stracą na objętości i będą się piec częściowo zanurzone we własnym tłuszczu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby umieścić je w większych słoikach lub wykorzystać dodatkowe naczynie.   

    kurczak pieczony w słoiku - rozkładanie do słoików
  • Krok 5:

    Wysypujemy dużą, niską foremkę lub blachę z wyposażenia piekarnika gruboziarnistą solą morską. Będzie ona stanowić pewnego rodzaju izolację. Dzięki niej szkło nie będzie miało bezpośredniej styczności z rozgrzaną metalową podstawą, co uchroni je przed pęknięciem. Ustawiamy słoiki na soli. Przykrywamy je folią aluminiową. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć sreberko, żeby nieco odparować soki i zrumienić skórkę kurczaka. 

    kurczak pieczony w słoiku - pieczenie
  • Krok 6:

    Kurczak pieczony w słoiku świetnie smakuje z przeróżnymi dodatkami obiadowymi. Można serwować go z ryżem, kaszą lub ziemniakami, a także z dowolną sałatką lub surówką. Pasuje do niego zarówno klasyczna mizeria z koperkiem, jak i zasmażana kapusta. Warto polać go przed podaniem sosem, który wytworzył się podczas pieczenia, a także udekorować cebulką ze słoika. 

    kurczak pieczony w słoiku - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne