Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.53 (172)
Kurczak z jabłkami to soczyste danie na wyjątkowy rodzinny obiad. Cydr, świeży rozmaryn oraz twarde jabłka nadają kurczakowi słodyczy. Alkohol jednocześnie kruszy mięso. Kurczak z jabłkami jest dzięki temu delikatny w smaku oraz miękkiej konsystencji. Kurczak z jabłkami będzie smakował podany razem z sosem żurawinowym. Kurczak z jabłkami to przepis warty wypróbowania.
jabłka 5 szt.
cebula 3 szt.
czosnek 8 ząbków
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
rozmaryn 3 gałązki
cydr 0.5 szklanki
kurczak 1 kg
Porady
Kurczak z jabłkami - przepis zawiera:
- 5-6 małych twardych jabłek
- 3 cebule
- główkę czosnku
- gałązki świeżego rozmarynu
- cydr jabłkowy
- kurczaka o wadze ok. 1 kg 200 g
Świetnym dodatkiem do kurczaka: poza jabłkami są upieczone boczniaki z rozmarynem i czosnkiem w łupinach. Mieszamy wszystko na blasze, skrapiamy oliwą; kiedy grzyby będą miękkie, rozmaryn usuwamy, a czosnek wyciskamy na boczniaki i mieszamy.