www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Kurczak w sosie cytrynowym to soczysty filet w chrupiącej, lekko pikantnej panierce. Pyszne, aromatyczne mięso doskonale uzupełnia słodko-kwaśny sos cytrynowo-miodowy. To danie idealnie sprawdzi się na ciepło, podane podczas rodzinnego obiadu, a także na lunch jako dodatek do orzeźwiającej sałatki. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na kurczaka w sosie cytrynowym.
pierś z kurczaka 400 g
mąka kukurydziana 85 g
pieprz biały 0.5 g
olej rzepakowy 950 g
woda 60 ml
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna 150 g
sól 3 g
czosnek granulowany 8 g
soda oczyszczona 2 g
papryka w proszku 5 g
cytryna 2 szt.
cukier 25 g
miód 20 g
Do czystego naczynia dodajemy ½ łyżki mąki kukurydzianej, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki białego pieprzu oraz 15 ml wody. Dokładnie mieszamy.
Piersi kurczaka kroimy w poprzek w plastry, następnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Do suchej miski wbijamy 2 jajka i ubijamy do powstania jasnej i puszystej masy. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, 75 gramów mąki kukurydzianej, sól, czosnek granulowany, sodę i paprykę w proszku (jeśli lubimy, warto wybrać ostrą). Połowę suchych składników wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy, dodając stopniowo po łyżce wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Zamarynowane piersi kurczaka zanurzamy najpierw w cieście, a następnie w pozostałej części suchych składników. Staramy się, by mięso było dokładnie pokryte panierką.
Do średniej wielkości rondla wlewamy olej (powinien wypełniać ok. 1/3 naczynia) i rozgrzewamy na nieco wyższej mocy palnika. Gdy zaczną się tworzyć bąbelki, palnik ustawiamy na średniej mocy i ostrożnie wkładamy piersi kurczaka (możemy robić to pojedynczo). Smażymy przez 5 minut, w połowie czasu odwracając filety, aż uzyskają jasny kolor.
Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone, rozgrzewamy olej na najwyższej mocy palnika. Kiedy będzie wrzący (na powierzchni powinny pojawiać się bąbelki), ponownie wkładamy filety na 30 sekund, aż panierka będzie złota i chrupiąca. Gotowe mięso odkładamy do wystygnięcia na talerz.
Przygotowujemy sos: cytryny myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Przelewamy go do niewielkiej miseczki, dodajemy cukier oraz miód i mieszamy. Sos przelewamy na niewielką patelnię i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie bulgotać, dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej i mieszamy, aż nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Filet podajemy na ciepło, polany sosem. Kurczak w sosie cytrynowym świetnie sprawdzi się również na zimno, np. na lunch w pracy, z dodatkiem sałatki z awokado i pomidorem.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-lemon-chicken