Adobe Stock
4.49 (172)
Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania powstaje w wyniku warstwowego ułożenia składników, które następnie odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy masę do formy, dekorujemy owocami, kruszonką i pieczemy. W efekcie otrzymujemy pulchny, rozpływający się w ustach deser. Tę wyśmienitą drożdżówkę bez wyrabiania przygotuje z łatwością każdy amator sztuki kulinarnej.
mąka 800 g
cukier 230 g
drożdże 100 g
mleko 180 ml
jajka 4 szt.
olej 250 ml
śliwki 500 g
masło 50 g
Składniki: jajka, mleko i drożdże wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do małej miseczki i roztrzepujemy widelcem. Drożdże rozkruszamy dłońmi do oddzielnego naczynia. Śliwki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Ciasto: w dużej misce układamy kolejno: rozkruszone drożdże, 160 g cukru, jajka, olej, mleko i 720 g mąki. Całość przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
Kruszonka: masło, 80 g mąki i 70 g cukru rozcieramy palcami, aż powstaną drobne grudki ciasta.
Pieczenie: ciasto delikatnie mieszamy, a następnie przenosimy do formy. Układamy na nim owoce. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 30–40 minut. Po tym czasie zostawiamy wypiek przez 5–10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Na końcu odstawiamy ciasto na blat do ostygnięcia.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania: wyjmujemy z formy, kroimy w kwadraty i układamy na talerzu.
Porady
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania najlepiej smakuje pierwszego dnia, tuż po upieczeniu. Wypiek przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2–3 dni.
- Świeże drożdże możemy zastąpić instant. Dodajemy je w tej samej kolejności. Wystarczy przygotować tylko 28 g produktu. .
- Podczas pieczenia ciasta, pamiętajmy, żeby nie otwierać piekarnika. W przeciwnym razie ryzykujemy, że nasz wypiek opadnie.
- Składniki powinny być dodawane warstwowo w kolejności opisanej w przepisie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealnie.
- Jeśli nie przepadamy za owocami lub kruszonką, bez problemu możemy je pominąć. Upieczoną drożdżówkę warto posypać cukrem pudrem.
- Do przygotowania ciasta polecamy wybrać mąkę pszenną o typie 500 lub 550. Jej dodatek sprawi, że wypiek będzie pulchny, wyrośnięty i wyjątkowo lekki.
- Najlepiej użyć świeżych owoców. W ostateczności możemy sięgnąć również po mrożone. Jednak należy wtedy je rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody.
- Jeśli nie chcemy, żeby śliwki opadły na dno, przed dodaniem należy obtoczyć je w mące ziemniaczanej
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami wygląda pięknie samo w sobie. Dodatkowo z powodzeniem udekorujemy ją:
Jeśli postanowimy przygotować ciasto z kruszonką, warto dodać do niej cynamon, kakao, wiórki kokosowe bądź ziarna wanilii. Ponadto część wchodzącej w jej skład mąki możemy zamienić na mielone migdały. W ten sposób nadamy jej wyjątkowego aromatu i smaku.
Drożdżówkę bez wyrabiania możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Każdy z nich jest szybki i łatwy w wykonaniu. Z powodzeniem może pełnić rolę deseru podczas spotkań ze znajomymi, domówek lub uroczystości rodzinnych. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na to wyjątkowe ciasto z: