www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Mandazi to smażone trójkątne poduszeczki z ciasta drożdżowego. Te wyjątkowe pączki pochodzą z kuchni afrykańskiej, ale znane są także w Omanie, gdzie podaje się je w towarzystwie masala chai. Powstają na bazie mleka kokosowego i, w przeciwieństwie do naszych tradycyjnych karnawałowych deserów, nie zawierają laktozy. Ciasto jest niezwykle pulchne i pięknie pachnie kardamonem. Co ciekawe, afrykańskie pączki kokosowe pasują też do wytrawnych dań.
mleko kokosowe 400 ml
drożdże 7 g
mąka pszenna 675 g
cukier drobny 215 g
kardamon 1 łyżeczka
jajka 1 szt.
olej słonecznikowy 1 l
Ciasto: podgrzewamy mleko kokosowe w rondelku przez kilka minut na małym lub średnim ogniu, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Wsypujemy do niego pół saszetki suchych drożdzy. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Umieszczamy pozostałe składniki na ciasto (cukier, mąkę, kardamon i jajko) w dużej misce. Dodajemy zaczyn z mleka kokosowego.
Wyrabianie: zagniatamy mieszankę w misce przez 15 minut ręcznie lub przez 7–10 minut za pomocą miksera planetarnego z hakiem. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny lub do czasu, aż podwoi swoją objętość (czas wyrastania ciasta nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
Formowanie pączków: dzielimy wyrośnięte ciasto na 6 części. Ugniatamy przez chwilę każdy kawałek na posypanej mąką stolnicy. Formujemy z nich gładkie kule, które lekko spłaszczamy. Powinniśmy otrzymać krążki o grubości około 1,5 cm. Każdą porcję kroimy w ćwiartki, żeby powstały 4 trójkąty. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie oleju: wlewamy tłuszcz roślinny o wysokiej temperaturze dymienia (na przykład słonecznikowy, rzepakowy lub arachidowy) do dużego garnka (nie więcej niż do 2/3 jego wysokości). Rozgrzewamy olej na średnim ogniu do 180°C. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, ostrożnie wrzucamy jeden trójkąt z ciasta do garnka – powinien od razu unieść się na powerzchnię i napęcznieć.
Smażenie: wrzucamy trójkąty do oleju (partiami, po 3 szt.). Czekamy 2–3 minuty, a następnie ostrożnie je obracamy. Smażymy przez kolejne 3 minuty. Jeśli bardzo szybko brązowieją, zmniejszamy ogień. Mandazi powinny mocno napęcznieć i mieć białą obwódkę na środku. Odsączamy je na papierze kuchennym.
Podanie: kokosowe pączki często zajada się bez żadnych dodatków, po przestudzeniu, najlepiej w towarzystwie rozgrzewającej masala chai. Jeśli chcemy, możemy jednak oprószyć je cukrem pudrem, a nawet nadziać ulubionymi przetworami z owoców. Co ciekawe, serwuje się je także niekiedy jako pieczywo do curry.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mandazi-coconut-cardamom-beignets