Marchewka i kokos doskonale zgrywają się smakiem. A jeśli do tego zestawu dodacie jeszcze maślany ryż... Pełnia szczęścia!
Składniki:
Do ryżu:
6 ząbków czosnku, pokrojonych w cieniutkie plasterki
3 łyżki oleju
4 łyżki masła
25 dag suchego ryżu
dymka ze szczypiorem, drobno pokrojona
do podania: garść liści jarmużu, z wyciętymi nerwami, zblanszowanych
sól
Na ciasto:
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
3–4 łyżki wiórków kokosowych
jajko
4 duże marchewki, ugotowane na półtwardo
2 łyżki oleju
Marchewka w kokosowym cieście z maślanym ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do ryżu: plasterki czosnku wrzucamy do garnuszka na rozgrzany olej i smażymy, aż zaczną się złocić. Dokładamy 2 łyżki masła i smażymy, aż się podrumienią. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Na masło z olejem na patelni wsypujemy ryż i podsmażamy go, aż stanie się szklisty. Wlewamy dwukrotnie więcej wody niż ryżu, solimy, przykrywamy i gotujemy na sypko.
W tym czasie składniki na ciasto miksujemy z taką ilością wody, aby konsystencją przypominało gęste ciasto naleśnikowe. Marchewki kroimy na spore prostokątne kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy na złoto na oleju.
Do gorącego ryżu dokładamy resztę masła, uprażone plasterki czosnku i dymkę, przegarniamy widelcem. Podajemy z marchewkami w cieście i blanszowanymi liśćmi jarmużu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019