4.47 (187)
Mazurek czekoladowy to jedna z licznych wariacji na temat tego tradycyjnego wypieku wielkanocnego. Składa się z trzech elementów – klasycznego kruchego spodu, kremu czekoladowego i dekoracji, którą możemy dobierać według uznania. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu, a na dodatek można go upiec z wyprzedzeniem. Sprawdźcie, jak przyrządzić najprostszy mazurek z czekoladą.
masło 300 g
śmietana 36% 100 g
gorzka czekolada 100 g
żółtko 4 szt.
cukier puder 150 g
mąka pszenna 400 g
proszek do pieczenia 8 g
migdały 50 g
skórka pomarańczowa 50 g
orzechy włoskie 50 g
Miękkie masło przekładamy do miski, dosypujemy cukier puder i ucieramy, aż masa będzie kremowa. Potem dodajemy po 1 żółtku, nie przerywamy ucierania, po każdym miksujemy przez minutę i dopiero dokładamy kolejne. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na godzinę lub na 20 minut do zamrażalnika (czas nie został uwzględniony w klasyfikacji).
ZjedzPięknie
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, przez chwilę je zagniatamy. Przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą (może też użyć blaszki ze zdejmowanym rantem). Ciasto można rozwałkować i dociąć je w formie na potrzebną wielkość lub wykleić dno, urywając kawałki ciasta, które równomiernie rozkładamy na dnie.
ZjedzPięknie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie grzania góra-dół. W tym czasie zajmujemy się ciastem, które zostało. Dzielimy na 4 części – 2 większe i 2 mniejsze – będzie nam potrzebne do zrobienia rantów. Możemy zrobić to na 2 sposoby: z każdej robimy wałeczek, na wielkość blachy – 2 dłuższe i 2 krótsze. Układamy je na brzegach ciasta. Można też po prostu wylepić ciastem rant i wyrównać.
ZjedzPięknie
Ciasto na mazurek czekoladowy wkładamy do piekarnika na 25 minut, aż się zrumieni. Blaszkę z blatem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
ZjedzPięknie
Polewę przygotowujemy z 50 g masła, 100 g śmietanki i 100 g gorzkiej czekolady. Składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do roztopienia, cały czas mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Na zimne ciasto przekładamy schłodzoną polewę i rozprowadzamy ją równomiernie.
Polecamy zapoznać się ze szczegółowym przepisem na polewę czekoladową.
ZjedzPięknie
Gdy polewa dobrze zastygnie, ozdabiamy wierzch płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową, tworząc wielkanocne wzory, np. bazie, kwiatki, jajeczka. Mazurek czekoladowy można też posypać posiekanymi orzechami włoskimi, zostawiając kilka połówek w całości.
ZjedzPięknie
Porady
- Białka możemy wykorzystać do zrobienia innych elementów deserów, takich jak biszkopt, beza lub lukier królewski.
- Mazurek z czekoladą nie musi mieć kształtu prostokąta. Możemy go upiec w dowolnej formie – na przykład do tarty lub owalnej, przypominającej pisankę.
- Możemy odłożyć część masy czekoladowej, schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić na puszysty krem. Tak przygotowany francuski ganasz (ganache) możemy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim mazurek czekoladowy.
- Jeśli wydaje nam się, że ciasto jest zbyt słodkie, przed nałożeniem kremu możemy wysmarować spód kwaskowym dżemem, na przykład porzeczkowym.
Do dekoracji mazurka możemy wykorzystać ozdoby przygotowane własnoręcznie lub kupione w sklepie. Przed Wielkanocą z łatwością znajdziemy gotowe czekoladowe zajączki i jajka, a także wszelkiego rodzaju posypki i pisaki spożywcze. Nic jednak nie daje takiej satysfakcji, jak własnoręcznie przygotowana dekoracja, na przykład za pomocą:
Czekolada jest składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów, a na dodatek świetnie łączy się z różnymi elementami deserów. Mazurek czekoladowy może mieć różne formy, a poniżej przedstawiamy niektóre z nich.