Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (199)
Słodziutkie i pyszne - mirabelki w miodzie nadadzą się do ciasta, albo jako dodatek do kompotu. Można je też podjadać ze słoika.
mirabelki 1.5 kg
miód 50 g
cukier 400 g
Śliwki myjemy, osuszamy. Pół litra wody z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód i mieszamy. Na wrzący syrop wkładamy śliwki, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze ok. 15 min, po czym lekko studzimy.
Przekładamy wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Zamykamy, pasteryzujemy 15 min.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
Porady
Tarta z takimi śliweczkami, z dodatkiem migdałów, na chrupiącym kruchym spodzie będzie znakomita, pod warunkiem że usuniemy pestki z owoców.
Zobacz też: miodowe kosmetyki - przegląd dla fanów miodu nie tylko w kuchni