231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska ZjedzPięknie

Muffinki jajeczne z warzywami i fetą

Ocena:

5 (3)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Muffinki jajeczne to sprytne urozmaicenie śniadania, zwłaszcza kiedy chcemy wprowadzić do diety więcej białka i warzyw. Kryją w sobie same witaminy – szpinak, paprykę, cukinię, czosnek i szczypiorek. Są na tyle sycące i pożywne, że nie trzeba podawać ich z chlebem. To dobra wiadomość dla osób na diecie keto. Sprawdźcie, jak przyrządzić muffinki jajeczne z warzywami i fetą. Zapakowane na wynos świetnie sprawdzą się na posiłek do szkoły lub pracy.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • szpinak  25 g

  • czerwona papryka  80 g

  • cukinia  80 g

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • feta  40 g

Muffinki jajeczne z warzywami i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Myjemy cukinię i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Umieszczamy ją na sitku i oprószamy solą. Odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników na muffinki jajeczne, żeby puściła sok (w ten sposób pozbędziemy się też ewentualnej goryczki). Przed użyciem dokładnie ją odciskamy.   

    muffinki jajeczne - przygotowanie cukinii
  • Krok 2:

    Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie (można go nawet na chwilę zostawić w lodowej kąpieli, żeby odzyskał intensywny kolor i sprężystość). Drobno go siekamy. Myjemy szpinak baby. Osuszamy go na czystej ściereczce lub w wirówce do sałaty. Rwiemy listki na kawałki lub szatkujemy je. Jeśli mają długie łodyżki, możemy je oderwać. Ale nie wyrzucajmy ich, można je potem dorzucić do koktajlu ze szpinakiem lub zupy krem. Myjemy czerwoną paprykę (żółta lub zielona też się nada). Usuwamy z niej gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę.  

    muffinki jajeczne - siekanie warzyw
  • Krok 3:

    Rozbijamy 3 małe jajka do miski (warto użyć tzw. zerówek – nie tylko są ekologiczne, ale też często lepsze w smaku, ze względu na specyficzną dietę szczęśliwej kurki). Przeciskamy niewielki ząbek czosnku przez praskę lub drobno siekamy go nożem, przyciskając go bokiem noża do deski, żeby puścił sok. Dodajemy do jajek. Wsypujemy do miski także posiekany szczypiorek (część możemy odłożyć na później, ozdobimy nimi gotowe babeczki jajeczne). Rozmącamy jajka rózgą kuchenną lub widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

    muffinki jajeczne - masa jajeczna
  • Krok 4:

    Przygotowujemy foremki, w których będą się piekły nasze muffinki z jajek. Jeśli używamy silikonowych papilotek lub ceramicznych kokilek, nie musimy ich natłuszczać. Gdy za naczynie do zapiekania posłuży nam blaszka z wgłębieniami, warto natłuścić ją olejem lub miękkim masłem. Na dnie układamy szpinak, potem pozostałe warzywa.  

    muffinki jajeczne - układanie składników w foremce
  • Krok 5:

    Wlewamy jajka – powoli, najlepiej z naczynia z dzióbkiem lub chochelki, tak żeby stopniowo wypełniać przestrzenie między składnikami. Posypujemy wierzch pokruszoną w palcach fetą. Wstawiamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Muffiny jajeczne z warzywami będą gotowe, kiedy tylko się zetną, a ser zmięknie. Potrwa do około 15 minut.  

    muffinki jajeczne - pieczenie
  • Krok 6:

    Dekorujemy muffinki śniadaniowe szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą, ewentualnie pokrojoną w drobną kostkę papryką lub świeżymi listkami szpinaku. Z wierzchu możemy je oprószyć sproszkowaną słodką papryką, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Polecamy podawać je z ulubionym pieczywem lub chrupkimi tostami, ale dodatki nie są niezbędne. Pasuje do nich sos czosnkowy lub pomidorowy.  

    muffinki jajeczne - podanie

Porady

  • Szybkie jajeczne muffinki na śniadanie po upieczeniu opadają, ale jest to naturalny proces. Jeśli chcemy, żeby były puszyste i wyrośnięte, możemy przyrządzić je w formie lekkiego sufletu. Wymaga to wykonania kilku dodatkowych kroków. Przede wszystkim białka należy ubić, a także uwzględnić w przepisie mąkę i mleko. 
  • Tuż po upieczeniu możemy posypać muffinki jajeczne z warzywami startym żółtym serem, takim jak parmezan, cheddar lub gruyère. Polecamy wybrać rodzaj o intensywnym smaku. 
  • Powyższy przepis może być bazą dla wielu innych propozycji. Możemy dodać na przykład wędzonego łososia, kukurydzę lub groszek. Świetnym pomysłem na śniadanie są też muffinki jajeczne z szynką i serem.  
  • Przygotowując danie ponownie, spróbujmy dodać do masy jajecznej różne zioła. Sprawdzą się na przykład: estragon, tymianek, rozmaryn, oregano i majeranek.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne