Murzynek z wiśniami jak u babci Halinki

Ocena:

5 (9)

  • 1 godz. 20 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Murzynek z wiśniami to ciasto, które często gościło na podwieczorkach u babci. Lekkie i wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego przełamane smakiem kwaśnych owoców. Poza sezonem świetnie sprawdzą się wiśnie mrożone, z syropu, z kompotu, a nawet konfitura – w każdej wersji będzie pysznie. Podajemy posypane grubą warstwą cukru pudru, koniecznie z filiżanką gorącego kakao. Przywołajcie smak dzieciństwa, dzięki przepisowi na murzynek z wiśniami babci Halinki.

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • masło  200 g

  • czekolada deserowa  150 g

  • cukier  170 g

  • jajka kurze  3 szt.

  • sól  1 szczypta

  • mąka ziemniaczana  25 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • cukier puder  24 g

Murzynek z wiśniami jak u babci halinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach ok. 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Do suchej miski przesiewamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Czekoladę (najlepsza będzie gorzka) łamiemy na kostki.

  • Krok 3:

    Świeże wiśnie wrzucamy do miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy. Do murzynka możemy również wykorzystać owoce z syropu lub rozmrożone (należy je wcześniej odsączyć). Jeśli lubimy bardziej wilgotne ciasta, świetnym pomysłem będzie też konfitura wiśniowa.

  • Krok 4:

    Do małego rondelka wrzucamy 200 g masła i ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdybędzie płynne, wyłączamy grzanie i wrzucamy 150 g połamanej czekolady. Mieszamy, aż zupełnie się roztopi, a następnie przelewamy do większego naczynia i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

  • Krok 5:

    Cukier, szczyptę soli i jajka wrzucamy do miski z czekoladą i masłem (możemy również dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii). Miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy wiśnie i krótko mieszamy łyżką. Mąkę wsypujemy w trzech turach, łącząc delikatnie z masą.

  • Krok 6:

    Surowe ciasto czekoladowe przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-60 minut do suchego patyczka (jeśli masa przyklei się do wykałaczki, wydłużamy pieczenie o 5 minut). Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

  • Krok 7:

    Murzynek z wiśniami podajemy oprószony cukrem pudrem lub oblany polewą czekoladową. Możemy dodatkowo wierzch ozdobić wiśniami w syropie.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne