Getty Images/iStock
5 (11)
Naleśniki z mąki jaglanej to niezwykle łatwe i szybkie danie, które zachwyci miłośników tych klasycznych, na mące pszennej. Są lekkie, elastyczne i delikatne. Możemy je wypełnić ulubionymi dodatkami: konfiturami, świeżymi owocami albo – w wersji wytrawnej – smażonym szpinakiem. Są także bardzo zdrowe, ponieważ jagły stanowią bogate źródło żelaza i będą bezpieczne w diecie bezglutenowej. Sprawdźcie ten prosty przepis na naleśniki z mąki jaglanej.
mąka jaglana 120 g
jajka kurze 2 szt.
mleko 300 ml
masło 30 g
sól 0.25 g
Masło umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na niskiej mocy palnika. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do większej miski wsypujemy mąkę jaglaną, jajka, sól i mleko (jeżeli nie używamy krowiego, dobrym zamiennikiem będzie roślinne, np. owsiane). Miksujemy aż powstanie gładkie ciasto, pozbawione grudek. Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło (możemy zastąpić je olejem, np. rzepakowym) i ponownie miksujemy, aż składniki połączą się. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut (jest to konieczne, by mąka napęczniała).
Patelnię do naleśników (lub dowolną patelnię z nieprzywierającą powłoką) dobrze rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Jeśli chcemy, możemy rozsmarować olej po naczyniu za pomocą ręcznika papierowego.
Odrobinę ciasta wylewamy chochelką na patelnię i poruszamy nią, rozprowadzając je po całej powierzchni. Masa naleśnikowa powinna mieć konsystencję, która łatwo się rozprowadza, jeżeli jest zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć je odrobiną mleka lub gazowanej wody. Po 1-2 minutach smażenia, gdy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić, obracamy go na drugą stronę i smażymy przez ok. minutę, aż się zarumieni.
Naleśniki z mąki jaglanej wykładamy na talerz do ostygnięcia. Możemy podawać je z ulubionymi konfiturami lub fit nutellą, a w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem i serem fetą. Warto również wykorzystać je jako bazę do słynnych crêpes suzette.