Danie dla wielbicieli ostrego kurczaka w meksykańskim stylu.
Składniki:
ok. 1,5-kg kurczak
marynata:
2 łyżki soli
6 ząbków czosnku, posiekanych
łyżka pieprzu
łyżka kuminu
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki skórki startej z limonki
1/4 szklanki soku z limonek (z 2 owoców)
panierka:
1 i 1/4 filiżanki mąki
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
łyżka mielonej papryki
łyżka granulowanego czosnku
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka białego pieprzu
łyżeczka soli
łyżeczka mielonego kuminu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
dodatkowo: 3 białka z dużych jajek cząstki limonki do podania
do smażenia: 750–1000 ml oleju roślinnego lub arachidowego
Panierowane kawałki kurczaka w stylu tex-mex - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka tniemy z kośćmi i skóra, piersi przecinamy na pół, odcinamy podudzia, uda i skrzydełka.
Składniki marynaty mieszamy w misce, wkładamy mięso i mieszamy, aby dobrze je oblepiła.
Miskę przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na 1–2 godz.
Mieszamy składniki na panierkę. Białka umieszczamy w płytkim naczyniu i lekko ubijamy.
Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kawałek za kawałkiem zanurzamy w białku, następnie obtaczamy dokładnie w panierce, lekko ją dociskając.
Układamy na kratce i wstawiamy do lodówki na min. 30 min, optymalnie – 2 godz.
Olej bardzo mocno rozgrzewamy w dużym głębokim naczyniu i wkładamy opanierowane części kurczaka i smażymy na rumiano, często obracając w gorącym tłuszczu.
Podajemy z cząstka limonki oraz ulubionym dipem lub sosem barbecue.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017