iStock
4.47 (192)
Pasta z bobu to pyszne smarowidło na kanapki lub dip do maczania świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Możemy ją wykorzystać do zup i sosów. Sprawdzi się także jako farsz do bardziej konkretnych potraw na obiad lub kolację. Świetny zielony kolor wzmacnia sok z cytryny, a świeże zioła dodają lekkości i aromatu. Dzięki nim pasta z bobu jest atrakcyjną przekąską nie tylko dla wegan i wegetarian.
bób 500 g
sól 7 g
oliwa z oliwek 60 ml
sok z cytryny 30 ml
czosnek 1 ząbek
mięta 1 gałązka
pieprz 5 g
Bób: myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 5 g soli i gotujemy do czasu, aż będzie miękki, czyli przez ok. 5 min.
Odcedzanie: ugotowany bób przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut, po czym zdejmujemy łupinki.
Blendowanie: obrany bób przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, obrany ząbek czosnku i kilka listków świeżej mięty. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pasta z bobu jest gotowa: zanim jednak przełożymy ją z blendera do miseczki, sprawdzamy jej smak i doprawiamy według własnego gustu.
Porady
- Czas gotowania bobu różni się w zależności od tego, czy jest młody, czy starszy. Warto więc sprawdzić, czy jest odpowiednio miękki, zanim przełożymy go na sitko.
- Ugotowany bób ma pomarszczoną skórkę, która łatwo schodzi.
- Pastę z bobu możemy zmiksować także przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera z ostrzami w kształcie litery „S”.
- Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy wodę.
- Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z limonki.
- Zamiast mięty świetnie pasuje także melisa lub kolendra.
Aby wzbogacić smak pasty, możemy dodać:
Pasta z bobu sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek czy dip do warzywnych przekąsek. Możemy przygotować z niej także:
Pasta kanapkowa z bobu to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. W podobny sposób można przygotować także inne smarowidła do kanapek, takie jak: