Pieczone bakłażany z pomidorkami i mozzarellą to hit na gorący dzień. Sycą i wspaniale smakują. Smacznego!
Składniki:
2 bakłażany
4 kulki mozzarelli
pomidorki koktajlowe
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
sól i pieprz, oliwa
Pieczone bakłażany z pomidorkami i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bakłażany pokrój w plastry i posól z każdej strony, odstaw by puściły sok. Następnie sok wytrzyj ręcznikiem papierowym w ten sposób pozbawisz ich goryczki. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pomidorki posiekaj na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę i pomieszaj go z 5 łyżkami oliwy.
Bazylię pokrój w paseczki. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia. Ułóż plastry bakłażana natrzyj oliwą z czosnkiem, rozłóż pomidorki, posyp bazylią i mozzarellą. Włóż do piekarnika i zapiecz 15 minut. Bakłażana podawaj na ciepło.