Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.51 (169)
Propozycja na drugie śniadanie - smakowity pity z sałatką z kurczaka. Chlebki możemy zrobić samodzielnie - przepis na pity nie jest trudny! Sałatka z kurczaka smakuje też jako osobne danie.
pierś z kurczaka 1 szt.
awokado 1 szt.
sok z cytryny 1 szt.
kukurydza 30 g
sól 5 g
pieprz 3 g
majonez 30 g
jogurt grecki 30 g
pita 4 szt.
sałata lodowa 4 liście
natka pietruszki 0.5 pęczka
Mięso drobno kroimy. Miąższ awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z mięsem i kukurydzą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z taką ilością majonezu i jogurtu, aby powstała gęsta pasta.
Pitę nacinamy, wkładamy kilka porwanych liści sałaty i trochę natki oraz pastę z kurczakiem, składamy.
Porady
Jak zrobić domowe pity? Wkruszamy do miski 1/2 kostki świeżych drożdży, wlewamy 1/2 l letniej przegotowanej wody i mieszamy, aż się rozpuszczą. Wsypujemy 1/2 szklanki przesianej pszennej mąki i 2 łyżeczki soli, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy, zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 250°C, blachy wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 10–12 części, każdą wałkujemy na placek o średnicy 10 cm na podsypanym mąką blacie. Kładziemy na blachy, pieczemy ok. 10 min.