Pizza bez drożdży / fot. StockFood
3.65 (1742)
Pizza bez drożdży to zdecydowanie najszybszy i najłatwiejszy przepis, który zawsze wychodzi i pasują do niego wszystkie dodatki. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto, które może być podstawą zarówno do pizzy wytrawnej, jak i na słodko. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i gotowe!
mąka 00 375 g
olej 75 ml
jajka 1 szt.
woda 75 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
oregano 0.5 łyżeczki
bazylia 0.5 łyżeczki
Jak zrobić pizzę bez drożdży? Przygotowanie zaczynamy od zmieszania na stolnicy 375 g mąki z 8 g proszku do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników usypujemy z nich kopiec, następnie robimy wgłębienie, do którego dodajemy kolejno wodę, oliwę, rozbite jajko, sól oraz po 2 g bazylii i oregano. Tak przygotowane składniki zagniatamy do czasu, aż uzyskamy jednolite ciasto.
istock
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blaszce. Na wierzchu rozsmarowujemy sos do pizzy i układamy ulubione dodatki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni w trybie termoobieg. Gotową pizzę pieczemy do czasu aż brzegi będą rumiane. Zazwyczaj trwa to od 15 do 20 minut.
istock
Porady
- Domowa pizza bez drożdży to patent na szybki obiad lub kolację. Dodatki można zmieniać w zależności od preferencji smakowych.
- Ciasto na pizzę można wałkować na papierze do pieczenia, pozwoli to na szybkie i bezpieczne przeniesienie ciasta na blaszkę.
- Ciasto do pizzy bez drożdży można ugniatać dłońmi, delikatnie rozciągając ciasto tak, aby powstał rant, który w czasie pieczenia pięknie się zrumieni.
- Pizza bez drożdży będzie delikatniejsza jeśli do ciasta użyjesz letniej, przegotowanej wody. Niezbędna będzie też odpowiednia mąka - najczęściej poleca się mąkę do pizzy typu 00
- Jeśli lubisz pizzę i często ją robisz w domu, rozważ kupno kamienia do pieczenia pizzy. Kamień wyciąga z ciasta wilgoć i skraca czas pieczenia, dzięki czemu pizza smakuje jak z włoskiej pizzerii.
- Upieczoną pizzę najlepiej kroić specjalnym nożem do pizzy.
Ciasto na pizzę bez drożdży wymaga dobrej jakościowo mąki. Najlepiej wybrać mąkę o symbolu 00, wtedy będziecie pewni, że ciasto wyjdzie elastyczne a pizza chrupiąca. Jeśli w waszym okolicznym sklepie nie ma takiej mąki, możecie zamówić ją w jednym ze sklepów internetowych. Jeśli natomiast zależy wam na czasie, możecie użyć mąki chlebowej pszennej o symbolu 850, a nawet mąki pszennej 750 i 550, ale najlepsza pizza bez drożdży wychodzi z mąki o symbolu 00.
Smaczne ciasto na pizzę bez drożdży wymaga dodania ciepłej wody, ale temperatura nie może być zbyt wysoka, aby nie zaparzyć ciasta, w którym jest jajko. Najbezpieczniej dodać letnią, przegotowaną wcześniej wodę. Dodanie letniej wody do spodu na pizzę sprawi, że ciasto będzie elastyczne, miękkie i łatwe w formowaniu.
Przepis na ciasto do pizzy bez drożdży to niejedyny sposób na szybkie przygotowanie spodu do ulubionej pizzy. Jednym z częściej przygotowywanych ciast do pizzy jest ciasto z proszkiem do piecznie, który stanowi zamiennik drożdży. Taki spód do pizzy polecany jest szczególnie dzieciom, które nie lubią zapachu drożdży.
Sprawdź: jak przechowywać ciasto na pizzę
Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w dobrym przepisie na ciasto czy sos, ale także w temperaturze pieczenia. Złota zasada pieczenia pizzy mówi, że należy ją piec krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Lokale, które specjalizują się w kuchni włoskiej posiadają piece, które nagrzewaj się do 500 stopni, więc pieczenie pizzy trwa bardzo krótko. Maksymalny poziom temperatury, który osiągają domowe piekarniki wynosi 250 stopni - nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na porażkę. Należy pamiętać o podstawowych zasadach pieczenia pizzy. Nagrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury przed włożeniem pizzy do piekarnika. To zagwarantuje, że pizza będzie gotowa w kilka minut, a spód i brzegi będą pięknie zarumienione. Zastanów się nad kupnem kamienia do pieczenia pizzy. Kamień równomiernie rozprowadza ciepło i wchłania wilgoć z ciasta. Pieczenie pizzy na kamieniu w porównaniu do tradycyjnej blaszki trwa krócej, dlatego ciasto jest chrupiące a składniki równomiernie upieczone. Dodatkowo można go użyć do wypieku pizzerinek, bułek czy nawet chleba. Przy pieczeniu pizzy na kamieniu należy pamiętać, że wkładamy go do zimnego piekarnika. Dopiero po osiągnięciu maksymalnej temperatury wkładamy na kamień pizzę.
Sos pomidorowy to nieodłączny składnik każdej udanej pizzy. Przygotowanie sosu do pizzy jest bardzo proste. Przygotuj 500 gramów przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, łyżeczkę bazylii i oregano, pół łyżeczki cukru i soli oraz pieprz. Przeciśnięte ząbki czosnku podsmaż lekko na oliwie, dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 2 minuty. Spód do pizzy bez drożdży możesz posmarować ciepłym lub zimnym sosem. Możesz także przygotować go wcześnie i trzymać w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni.