4.32 (163)
Ciasto na maślance z owocami to jeden z łatwiejszych wypieków, jakie można zrobić. My proponujemy wersję z truskawkami, ale można je zamienić na inne dowolne owoce. Popularnym dodatkiem są maliny, jagody, borówki i wiśnie. Odpowiednie będą świeże, mrożone lub z kompotu. Całość wieńczy pyszna, słodka i chrupiąca kruszonka. Wielbiciele większej ilości słodkości mogą wierzch ciasta na maślance oprószyć cukrem pudrem.
jajka 3 szt.
maślanka 250 ml
olej 125 ml
mąka pszenna 540 g
proszek do pieczenia 10 g
cukier waniliowy 17 g
cukier 250 g
masło 100 g
cukier puder 50 g
owoce 500 g
Do miski przesiewamy 390 g mąki (typ 500 lub 450) i proszek do pieczenia. Dosypujemy 150 g białego cukru i waniliowego. Ostrożnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
wero.ugc
Do drugiej miski wlewamy naturalną maślankę i olej (np. słonecznikowy lub rzepakowy), wbijamy też jajka. Mieszamy rózgą kuchenną (lub mikserem) aż masa będzie jednolita.
wero.ugc
W oddzielnej misce przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy do niej mąkę, cukier. Wkrajamy też kostki mocno schłodzonego masła. Wyrabiamy aż powstaną drobne grudki. Można ją wsadzić do lodówki na czas wykonywania pozostałych etapów.
wero.ugc
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, mieszamy po każdej porcji, drewnianą łyżką lub szpatułką. Foremkę (20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie ją natłuszczamy masłem. Przelewamy do niej masę. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z truskawek zdejmujemy szypułki, owoce dokładnie i delikatnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Potem osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli będą mokre, puszczą za dużo soku. Układamy je równomiernie na masie z maślanką - mogą być w całości (zwłaszcza, jeśli nie są zbyt duże), można je też pokroić na mniejsze kawałki.
Truskawki możemy zastąpić innymi owocami, latem będą do tego najlepsze maliny, jagody i borówki.
wero.ugc
Ciasto na maślance z owocami posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Owoce powinny być zakryte tak dobrze, jak to możliwe (jeśli to się nie uda, nic się nie stanie).
wero.ugc
Ciasto na maślance przekładamy do piekarnika na około 50 minut lub do suchego patyczka. Nie sprawdzamy jednak wcześniej niż w 40-45 minucie. Gotowe wyjmujemy z pieca, odstawiamy do przestudzenia. Ciasto na maślance można na koniec oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.
wero.ugc
Porady
- Placek na maślance możemy upiec również w tortownicy o średnicy 24 cm.
- Zamiast oleju możemy dodać roztopione i przestudzone masło.
- Do masy na ciasto świetnie pasuje dodatek wanilii. Jeśli lubimy taki aromat, wystarczy dodać 5 kropli ekstraktu.
- Świeże owoce możemy zastąpić domowymi przetworami, np. konfiturą z wiśni lub dżemem truskawkowym.
Ciasto na maślance jest uniwersalną bazą do wypieków z owocami sezonowymi. Świetnie smakuje w następujących kompozycjach:
Wszystkie owoce (rabarbar również) przed położeniem na ciasto oprószamy mąką. Dzięki temu nie opadną na dno placka.
W wersji dietetycznej możemy przygotować ciasto na maślance z dodatkiem mąki razowej lub na bazie kaszy manny. W drugim przypadku kaszę zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na min. 3 godz. Następnie mieszamy ją z jajkami i proszkiem do pieczenia. Zamiast cukru dodajemy syrop klonowy, ksylitol, miód lub syrop z agawy. Na wierzch kładziemy owoce i posypujemy zdrową kruszonką, np. z płatków owsianych, wiórków kokosowych, orzechów lub otrąb.