Ciasto Wenus / fot. StockFood
4.5 (167)
Ciasto Wenus to prosty i szybki deser, który będzie odpowiedni do popołudniowej kawy. Wenus ciasto składa się z dwóch biszkoptów, z serowej masy i kokosowej posypki. Placek Wenus ma unikalny smak poprzez zastosowanie galaretki cytrynowej do masy twarogowej. Ciasto Wenus wygląda niezwykle efektownie, więc nadaje się na wyjątkowe okazje i na rodzinne święta. Podpowiadamy sprawdzony przepis na ciasto Wenus.
jajka 4 szt.
cukier 0.75 szklanki
mąka krupczatka 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka 4 szt.
cukier 0.75 szklanki
mąka krupczatka 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ser biały 250 g
galaretka cytrynowa 2 szt.
cukier puder 2 łyżki stołowe
śmietana 30% 0.5 l
śnieżka 1 szt.
dżem owocowy 1 szt.
cukier 2 łyżki stołowe
masło 2 łyżki stołowe
Ciasto Wenus – przepis:
Pierwszy biszkopt:
Na początek należy oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę i dodać cukier, następnie żółtka i na końcu mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tak powstałą maśe na biszkopt na ciasto Wenus należy wylać na blaszkę i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pierwszy biszkopt należy piec przez 20 minut. Następnie drugi biszkopt należy wykonać tak samo jak biszkopt pierwszy.
Następnie ser trzeba zmielić i zmiksować z cukrem i tężejącą galaretką cytrynową. Galaretkę należy rozpuścić w 0,5 l wody. Potem śmietanę należy ubić ze śnieżką (albo z rozpuszczoną żelatyną) i dodać do masy serowej. Następnie oba biszkopty trzeba przełożyć masą serową. Placek Wenus należy posmarować po wierzchu dżemem brzoskwiniowym.
Na koniec należy roztopić masło na patelni, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Wszystkie składniki należy uprażyć na złoty kolor i wyłożyć na dżem. Ciasto Wenus jest gotowe do podania.