Placek ziemniaczany z szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kartofle obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Dymkę ze szczypiorem kroimy w cienkie krążki. Część szczypioru odkładamy. Szynkę kroimy w paski i lekko podsmażamy na łyżce oleju. Wszystkie składniki mieszamy w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy łopatką. Placek smażymy pod przykryciem ok. 15 min, aż spód się ładnie przyrumieni. Dobrze ścięty placek odwracamy na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykrywamy drugim i ponownie zsuwamy na patelnię, dodając resztę oleju. Smażymy dalsze 15 min na małym ogniu, aż będzie gotowy. Patelnię zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w niej placek na ok. 10 min. Posypujemy tartym parmezanem, dzielimy na 4 porcje i podajemy od razu.