Esther Clark

Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą

Ocena:

5 (2)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą są puszyste i serowe. Niezwykle delikatne, nie za słodkie, z mocno cytrusową nutą. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, polane waniliowym kremem angielskim, a w wersji fit – jogurtem naturalnym. Zamiast ricotty możemy użyć śmietankowego serka do kanapek, wyjdą równie pyszne. Sprawdźcie przepis na placki z ricotty, które zawsze się udają.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • ricotta  150 g

  • mleko  80 ml

  • mąka  115 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • cukier puder  24 g

  • masło klarowane  20 g

  • kwaśna śmietana  

  • pomarańcze  480 g

  • brązowy cukier  55 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • masło  40 g

Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem).

  • Krok 2:

    Czerwone pomarańcze myjemy, parzymy i obieramy. Następnie cytrusy kroimy w plastry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Masło (najlepsze będzie solone, sprawdzi się też też klasyczne śmietankowe) kroimy w kostkę, wykładamy na wierzch owoców i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika.

  • Krok 3:

    Jajka myjemy. Rozbijamy skorupkę i oddzielamy żółtka od białek, umieszczając je w dwóch oddzielnych miskach. Białka ubijamy na sztywną pianę (po przechyleniu miski masa powinna zostać na miejscu).

  • Krok 4:

    Do miski z żółtkami wrzucamy ricottę (możemy ją zastąpić serkiem kanapkowym o śmietankowym smaku), mleko (najlepsze będzie 3,8%) i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, cukier puder i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie łączymy je z masą, zachowując jak najwięcej powietrza.

  • Krok 5:

    Na patelni z nieprzywierającą powłoką umieszczamy masło klarowane (sprawdzi się też masło zwykłe lub olej). Gdy będzie już rozgrzane, wykładamy ciasto (2 łyżki na porcję) i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane. Przekładamy je na talerze, a na wierzchu układamy pieczone czerwone pomarańcze.

  • Krok 6:

    Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą podajemy jeszcze ciepłe. Świetnie smakują w towarzystwie waniliowego kremu angielskiego.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ricotta-hotcakes-with-vanilla-roasted-blood-orange

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne