Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 10 minut
Porcja: 290 kcal
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
po 1/2 łyżeczki świeżego siekanego tymianku, rozmarynu i estragonu
1/4 szklanki śmietany
łyżka kaparów
łyżka masła
łyżka oleju
żółtko
sól, pieprz
Polędwiczki w ziołowym sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Danie proste, a wyrafinowane.
Czosnek obrać i posiekać. Polędwiczki natrzeć czosnkiem z solą i pieprzem, obsmażyć na maśle z olejem ze wszystkich stron. Po usmażeniu włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C .
Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa wlać wino, chwilę gotować, aż odparuje. Śmietanę dokładnie ubić z żółtkiem i stale mieszając wlać do sosu. Podgrzać, nie gotować. Dodać kapary i zioła. Polędwiczki polać sosem i podawać z młodymi ziemniakami.
NASZA RADA
Polędwiczki możemy posmarować oliwą, ziołami i czosnkiem poprzedniego dnia.