Pyszne ciasto tortowe z ciasta półfrancuskiego, z puszystym kremem , z wiśniami.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki przesianej mąki
1 szklanka śmietany
4 żółtka
1 margaryna Palma z Murzynkiem (ta jest najlepsza moim zdaniem)
Piana cytrynowa:
6 białek
1/2 szklanki cukru pudru
kisiel o smaku cytrynowym
wiśnie
Krem śmietankowy:
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
1/2 litra mleka
1 margaryna Palma
Półfrancuskie z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Podana porcja jest na małą blaszkę. Ja upiekłam w kwadratowej.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia ciasto dzielimy na 6 części. Wałkować na cieniutki placek i wykładamy nim blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wyłożyć ubitą pianę z białek, cukru i kisielu. A na to część wiśni i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem.
Cukier, białka i kisiel musimy sobie podzielić na trzy części i za każdym razem ubić nową piane. W przeciwnym razie piana siądzie bo nie powinna czekać na swoją kolej pieczenia.
Z 6 placków ciasta wyjdą nam 3 blaty półfrancuskie z wkładką kokosowo-wiśniową w środku. Każdy blat pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Zależy od piekarnika.
Krem: 2 żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru, 2 budyniami i 1 łyżką mąki pszennej. Dodać do tego szklankę mleka z 1/2 litra Wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować jeszcze chwile. Wystudzić.
Palme utrzeć an puch i połączyć z budyniem. Do kremu dodać troszkę rumu, wtedy krem będzie miał ciekawy smak i zapach.
Wystudzone blaty przekładać kremem. Wierzch można polać czekoladą.