Powidła śliwkowe

Ocena:

4.31 (197)

  • 6 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Powidła śliwkowe są bardzo słodkie i jednocześnie lekko kwaśne. Najlepsze do przetworów będą węgierki, ale sprawdzą się też inne, np. renklody lub mirabelki. Polecamy wersję z dodatkiem octu, który sprawia, że owoce się nie przypalają i zachowują kolor - jego smak nie będzie wyczuwalny.To idealna propozycja na lato do świeżej chałki z masłem i na Boże Narodzenie do przełożenia piernika staropolskiego. Podajemy sprawdzony przepis na powidła śliwkowe jak u babci.

Składniki:

  • śliwki  1.2 kg

  • cukier  200 g

  • ocet  20 ml

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śliwki: dokładnie je myjemy pod bieżącą zimną wodą. A następnie kroimy je na pół i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do dużego garnka (lub rondla) z nieprzywierającą powłoką, wsypujemy 100 g cukru - może być go mniej lub więcej, dostosowujemy do swoich preferencji - mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, żeby puściły sok, dzięki temu nie będzie konieczności podlewania ich wodą. Dolewamy ocet - ten składnik jest opcjonalny.

  • Krok 2:

    Gotowanie: najlepiej, żeby garnek miał możliwie największą powierzchnię dna – wtedy powidła szybciej odparują. Smażymy, aż śliwki puszczą dużo soku. Łatwo się przypalają, dlatego należy pilnować, żeby gaz pod nimi był naprawdę mały. Może to potrwać nawet 5 godzin. Warto od czasu do czasu zamieszać je drewnianą łyżką.

  • Krok 3:

    Powidła do słoików: jeszcze gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  • Krok 4:

    Pasteryzacja: garnek wykładamy bawełnianą ściereczką, na niej ustawiamy słoiki – nie mogą się stykać – zalewamy je wodą, do 3/5 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy przez 15–20 minut.

Porady

  • 1,2 kg owoców to nie dużo jak na powidła śliwkowe – przepis powyżej jest na 2 słoiczki po ok. 330 ml. Proporcję możemy zwiększać w zależności od swoich potrzeb.
  • Najczęściej powidła przygotowywane są ze śliwek węgierek i takie właśnie mają najbardziej intensywny smak i aromat. Można wybrać jednak dowolne, ulubione owoce, np. śliwki mirabelki lub renklody. Warto wybierać odmiany, które są mniej soczyste, inaczej proces
  • Idealne owoce do powideł są miękkie, bardzo słodkie, ciemnożółte lub pomarańczowe w środku. Najlepiej, jak będą miały już pomarszczoną skórkę.
  • Powidła śliwkowe - przepis babci, zakłada smażenie owoców około 2 godziny. Odstawiamy je do wystygnięcia, przestudzone wstawiamy do lodówki. Czynności powtarzamy, czyli smażymy i studzimy, codziennie przez trzy dni.
  • Powidła śliwkowe z kakao? Nic prostszego! Wystarczy dodać do nich pod koniec gotowania, razem z cukrem i cynamonem, około 85 g dobrego kakao (na 1,2 kg śliwek). Może też być rozpuszczona w kąpieli wodnej tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady.
  • Powidła śliwkowe mogą być przygotowane z dodatkiem octu, który przyśpiesza ich gotowanie i pomaga zachować kolor, zapobiega również przypaleniu. Jego smak nie jest wyczuwalny. Więcej informacji, po co ocet do powideł śliwkowych znajduje się w nocie redakcyjnej.
  • Co dodać do powideł śliwkowych? Zaskakująco dobrze smak śliwek łączy się z przyprawami korzennymi, np. goździkami i cynamonem. Często w przepisach można znaleźć także sugestię, żeby powidła doprawić laską wanilii. Można też ugotować śliwki razem z jabłkami lub bananami.
  • Ciekawą propozycją są z pewnością powidła śliwkowe z piekarnika z dodatkiem prażonych orzechów laskowych.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Powidła śliwkowe – to trzeba wiedzieć

Powidła śliwkowe to klasyk wśród przetworów, który zatrzymuje co roku pyszny smak lata. Jest kilka istotnych elementów, na które warto wrócić uwagę w czasie ich przygotowania.

  • Najlepiej przygotowywać je w drugiej połowie wakacji (sierpień–wrzesień), gdy sezon na śliwki jest w pełni. Wtedy bez problemu można kupić słodkie i tanie owoce.
  • Kluczem do sukcesu jest odpowiedni garnek, powinien mieć grube dno i być dość niski. Ważne, żeby miał on jak największą powierzchnię, dzięki temu sok z owoców szybciej odparuje. W ten sposób unikniemy przypalenia i uzyskamy odpowiedni smak powideł śliwkowych jak u babci.
  • Jak zagęścić powidła śliwkowe? Cukier ma właściwości żelujące – dzięki jego dodatkowy powidła będą gęste i słodkie. Warto pamiętać też o tym, że przetwory po przestudzeniu zgęstnieją. Jeśli mają one bardzo wodnistą konsystencję należy pod koniec gotowania zwiększyć ogień, żeby skuteczniej odparować wodę. Nie można jednak wtedy spuścić śliwek z oka, bo niepilnowane łatwo się przypalą. Równie gęste uzyskamy również powidła śliwkowe bez cukru, tutaj po prostu należy wydłużyć czas duszenia owoców.

Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania?

Każdy przepis na powidła śliwkowe bez mieszania powtarza wyraźnie: całkowity zakaz mieszania. Jeśli bowiem zostanie naruszona struktura powideł w garnku, najpewniej niedługo później się przypalą. Dzięki dużej ilości cukru, a także przy opcjonalnym dodatku octu możemy się spodziewać, że powidła wyjdą pyszne, gęste, a ich przygotowanie nie będzie bardzo wymagające. Dopiero pod koniec gotowania można, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki, zamieszać powidła, żeby rozbić owoce i połączyć je z sokiem.

Jak długo smażyć powidła śliwkowe?

Tu przepisy są różne. Według naszego potrzeba kilku godzin, nawet do 5 - w zależności od ilości śliwek, ale zrobimy je w ciągu jednego dnia. Dłuższa, stara szkoła stawia na rozłożenie pracy na 3 dni. Gotujemy je przez dwie godziny, a następnie studzimy i przechowujemy w lodówce, przez kolejne trzy dni powtarzamy proces. Nie jest to przepis dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni. Jeśli chcemy przyspieszyć gotowanie powideł, możemy po pierwszym przesmażeniu śliwek przełożyć je do słoików, ale zdecydowanie polecamy ten dłuższy sposób przygotowania.

Zmorą w kuchni jest przypalenie potrawy, nad którą spędziło się wiele godzin. Jak uratować przypalone powidła śliwkowe? Przede wszystkim należy przechylić garnek i przelać (ważne, żeby nie zamieszać!) je do innego naczynia nieprzypaloną część. Jeśli mimo wszystko będą miały posmak spalonych śliwek, to polecamy dodać do nich przyprawy korzenne. Nadadzą one powidłom nieco piernikowej nuty, będą idealne do zimowych wypieków.

Po co ocet do powideł śliwkowych?

Ocet dodawany jest dla zachowania lepszego koloru owoców. Jednocześnie zapobiega przypaleniu w trakcie smażenia. Szczególnie dobrze jest dodać go do przepisu na powidła śliwkowe bez mieszania. Ile dodać octu do powideł? Na powyższe proporcje owoców wystarczy ok. 20 ml octu 8%. Na koniec smak absolutnie nie będzie wyczuwalny.

Czy pasteryzować powidła śliwkowe?

Zdecydowanie warto to zrobić, pasteryzowane przetwory są znacznie dłużej zdatne do spożycia. Mimo, że część osób uznaje, że słoiki należy otwierać dopiero po kilku latach, to żeby nie tracić wartości odżywczych najlepiej zjeść powidła w ciągu roku od przygotowania. Bardzo ważne jest to, żeby nigdy nie spożywać przetworów, które się rozszczelniły. Pod żadnym pozorem nie jemy ich, gdy pokrywka od słoika za łatwo się otwiera, gdy widać na nich ślady pleśni lub czuć nieprzyjemny zapach. Zdjęcie wierzchniej warstwy nie rozwiązuje problemu, szkodliwe substancje, znajdują się w całości, nawet jeśli pod spodem smakują normalnie.

Gorące powidła śliwkowe należy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, upewnić się, że obwódka słoika jest idealnie czysta, zakręcić je i odstawić do góry nogami. Ważne jest też, żeby żadna nakrętka nie była uszkodzona, a tym bardziej zardzewiała. Ile czasu pasteryzować powidła śliwkowe? Słoiki „zamykane na gorąco” można znieść do spiżarni od razu, jak wystygną. Przedstawiona metoda to najprostszy sposób na pasteryzowane powidła. Przeczytaj, jakie istnieją inne metody pasteryzacji słoików.

Czy powidła śliwkowe są zdrowe?

Powidła śliwkowe są zdrowe. Jedynym niezdrowym składnikiem, na który należy uważać jest obecny w nich cukier. Te z dość sporym dodatkiem cukru mogą być zrobione w wersji bez mieszania. Ile kalorii mają powidła śliwkowe? W 100 g znajdziemy ok. 125 kcal. Jeśli chcemy, żeby mniej kaloryczne, możemy zmniejszyć jego ilość lub sięgnąć po przepis na powidła śliwkowe bez cukru.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-18% na zakupy za min. 199 zł
-18% na zakupy za min. 199 zł
Oferta dostępna na sephora.pl... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
+
-18% na zakupy za min. 199 zł
Online

Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat 30% na nowoczesne meble,... więcej»
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
-20% na wybrane kosmetyki
-20% na wybrane kosmetyki
Darmowa dostawa oraz próbki i... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
+
-20% na wybrane kosmetyki
Online
Stacjonarnie

Darmowa dostawa oraz próbki i prezenty w każdym zamówieniu. Nie wiesz jaki kosmetyk wybrać dla swojej skóry? W Topestetic możesz skorzystać z bezpłatnej porady kosmetologów przez czat, mailowo lub telefonicznie — a także w gabinecie na warszawskim Wilanowie. Sprawdź na topestetic.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
-20% na wybraną biżuterię
-20% na wybraną biżuterię
Rabat 20% na biżuterię marki d... więcej»
Zobacz
+
-20% na wybraną biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-50% na drugi tańszy produkt
-50% na drugi tańszy produkt
Rabat 50% na drugi produkt w n... więcej»
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
+
-50% na drugi tańszy produkt
Online
Stacjonarnie

Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne