Puree z dyni

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Puree z dyni ma intensywnie pomarańczowy kolor i kremową konsystencję. To półprodukt o szerokim zastosowaniu. Sprawdzi się nie tylko jako składnik zup i sosów, ale także deserów, takich jak sernik lub tarta. Do jego zrobienia najlepiej wykorzystać odmianę hokkaido, która ma miękką skórkę i nie trzeba jej obierać. Podpowiadamy, jak zrobić puree z dyni pieczonej w prosty sposób.  

Składniki:

  • dynia  1.5 kg

Puree z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: dokładnie myjemy dynię pod bieżącą wodą. Najlepiej wykorzystać odmianę hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać. Sprawdzi się też dynia piżmowa lub muszkatołowa, ale pamiętajmy, że mają twardszą skórkę, którą trzeba odkroić przed obróbką termiczną. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół).    

    Puree z dyni – przygotowanie
  • Krok 2:

    Oczyszczanie dyni: odcinamy jej wierzchołek z szypułką i umieszczamy ściętą stroną na desce do krojenia. Dzięki temu łatwiej będzie ją podzielić na pół – nie będzie się kołysać. Przekrajamy ją i usuwamy ze środka gniazda nasienne za pomocą łyżki. Nie wyrzucajmy pestek. Można je wysuszyć i uprażyć. Przydadzą się do chrupania lub dekoracji kremowych zup.  

    Puree z dyni – oczyszczanie z nasion
  • Krok 3:

    Pieczenie: kroimy dynię w plastry, a następnie kostkę o boku około 2 cm (możemy też podzielić ją na łódeczki, ale czas obróbki termicznej trzeba wtedy wydłużyć). Umieszczamy ją na blaszce wyłożonej pergaminem. Jeśli pieczona dynia będzie przeznaczona do wytrawnego dania, możemy skropić ją oliwą i posypać tymiankiem lub rozmarynem, a jeśli do deseru, oprószyć cynamonem. Wkładamy dynię do piekarnika na około 30 minut. 

    Puree z dyni – pieczenie
  • Krok 4:

    Puree z dyni: miękkie warzywo miksujemy na jednolity mus, najlepiej za pomocą ręcznego blendera. Puree przyda się do zrobienia placków, sernika lub tarty. Sprawdzi się też jako element dań wytrawnych – sosów i zup.  Można zamknąć je w słoikach na zimę i wykorzystać do szybkiego deseru lub jako nadzienie do pierogów. Z dodatkiem dyniowego puree możemy przygotować słynne pumpkin spice latte.

    Puree z dyni – gotowe
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne