kiedy zostaje mi pieczony łosoś z dnia wcześniejszego robię rózne potrawy a to jedna z nich
Składniki:
1 szklanka ryżu
kawałek pieczonego łososia
1 szalotka
2 marchewki
1świeży brokuł lub 150 gram mrożonego
sól, pieprz, carry, 1 łyzka oliwy
opcjonalnie 1 szklanka białego wina i 1 szklanka bulionu
Risotto z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
szalotkę drobno pokroić i lekko zeszklić na oliwie dodac pokrojoną w słupki lub plasterki marchewke i różyczki brokuł, zasypać ryżem, dodać ok łyżeczki carry szczyptę soli i pieprzu, całość dokładnie wymieszać i podlewać bulionem (jeżeli nie mamy to ciepłą wodą) i winem aż ryż powoli wchłonie płyny odstawiamy pod przykryciem. Nastepnie dodajemy kawłaki ryby i podajemy. Smakuje zarówno na cipeło lub na zimno