Rolada ziemniaczana w waflu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowujemy wafle .Gotujemy ziemniaki. Ugotowane ,gorące ziemniaki miksujemy mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji (można także przecisnąć ziemniaki,lecz ja uważam że zmiksowane są lepsze -bardziej puszyste ) .Następnie smarujemy wafel przygotowanymi (ciepłymi) ziemniakami i nakrywamy drugim waflem (ten też smarujemy choć nie musimy ). Zwijamy wafel w roladę (możemy chwile odczekać pod wpływem ciepłych ziemniaków wafel zmięknie i nie będzie pękał .Aby nasza rolada była lepsza możemy do ciepłych ziemniaków wrzucić drobno posiekane przesmażone mięsko lub posmarować dodatkowo zmiksowanymi lub drobno posiekanymi pieczarkami.
Następnie należy odstawić do dobrego zastygnięcia najlepiej około 12 godzin lecz można też odrazu gdy wystygnie ,ale wtedy wafel może się rozklejać ,polecam przygotować dzień wcześniej .
Kroimy w plastry grubości 1cm-1,5cm i kładziemy na rozgrzaną tłuszczem patelnie .Smażymy z obu stron na złoty kolor .