istock
4.49 (158)
Roladki wieprzowe z boczku kojarzą się z okresem letnim i grillowaniem, ale ich pysznym smakiem możemy się cieszyć cały rok. Szukasz pomysłów na szybkie przekąski z rusztu? Wypróbuj roladki wieprzowe z grilla! Chrupiące, pełne smaku małe zawijańce ze schabu świetnie sprawdzą się na grilla ze znajomymi. Sprawdź nasz pewny przepis na roladki w dwóch wersjach - ze schabu i boczku! Podpowiadamy też, jak podać takie roladki wieprzowe w sosie - apetycznym dodatku nie tylko na obiad!
boczek 600 g
musztarda 3 łyżki stołowe
bazylia 1 łyżka stołowa
szałwia 1 łyżka stołowa
oregano 1 łyżka stołowa
majeranek 1 łyżka stołowa
olej 3 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
schab 500 g
czosnek 1 łyżeczka
słodka papryka 1 łyżeczka
imbir 1 łyżeczka
Roladki wieprzowe z boczku: Skórkę boczku delikatnie nacinamy. Następnie rozkładamy boczek na blacie skórą do dołu. Boczek na roladki smarujemy musztardą i posypujemy ziołami. Zwijamy boczek w dużą roladę i w odstępach co 2,5 cm przebijamy patyczkami do szaszłyków. Roladę kroimy na mniejsze porcje między patyczkami. Kładziemy na ruszcie posmarowanym olejem i opiekamy 10 minut z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Roladki ze schabu: Plastry schabu na roladki schabowe rozbijamy na cienki płat mięsa. Przygotowujemy marynatę. 3 łyżki oleju mieszamy z łyżeczką czosnku, słodkiej prapryki i imbiru oraz dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Marynatą nacieramy schab i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Po tym czasie wyjmujemy mięso i zwijamy je w roladę. Kroimy je na mniejsze części i spinamy wykałaczkami. Roladki jeszcze raz z wierzchu oprószamy odrobiną przypraw. Wrzucamy na ruszt i pieczemy około 10 minut (aż roladki schabowe nabiorą rumianego koloru).
Porady
- W przepisie na roladko wieprzowe z boczku wykorzystano surowy boczek bez kości
- Zioła - dobre będą zarówno te suszone, jak i świeże. Pamiętaj tylko, że świeże zioła mają mocniejszy aromat i być może trzeba będzie ich dodać mniej niż ziół suszonych, żeby nie zabiły smaku potrawy
- Można podać też roladki wieprzowe w sosie - do tego rodzaju mięsa pasują takie sosy jak: sos chrzanowy, sos kurkowy, sos koperkowy, sos pieprzowy czy sos curry - ta ostatnia propozycja na roladki wieprzowe w sosie będzie bardzo orientalna, ale tym samym ciekawa. Roladki wieprzowe w sosie możemy dusić albo po prostu podawać oblane gorącym, ulubionym sosem.
- Patyczki do szaszłyków możesz zastąpić wielorazowymi, metalowymi szpadkami
Roladki wieprzowe na grilla można podawać z najróżniejszymi dodatkami. Danie samo w sobie jest dość ciężkie, dlatego warto postawić na lekką sałatkę ze świeżych warzyw. W sezonie grillowym na stołach króluje głównie sałatka grecka - na pewno warto z nią podać roladki schabowe. Dobrym pomysłem będzie także lekko słodka i bardzo orzeźwiająca sałatka z granatem i migdałami lub nieco bardziej sycąca grecko-włoska sałatka makaronowa. Doskonałym pomysłem są też roladki wieprzowe w sosie - kilka propozycji na sosy znajdziecie powyżej.
Przepis na roladki wieprzowe można dowolnie modyfikować. Roladki ze schabu można np. zawinąć wokół kiełbasy (np. śląska lub brocka) i razem z nią piec roladki na grillu. Zamiast kiełbasy, w roladki wieprzowe można zawinąć także pałeczki serowe lub warzywa, np. paprykę lub cukinię czy sezonowe szparagi.
Żaden grill nie może obejść się bez keczupu i musztardy. To klasyka. Ale jaki sos do roladek wieprzowych można podać oprócz nich? Na pewno dobrym wyborem będzie tradycyjny sos barbecue lub miodowo-musztardowy. Pyszne roladki wieprzowe świetnie będą się komponowały także z sosami na bazie majonezu, jak np. sos tatarski czy czosnkowy. Takie roladki wieprzowe w sosie będą pyszne z tłuczonymi ziemniakami albo.... świeżym pieczywem.
Zobacz także: Grill - co musisz wiedzieć, żeby był udany