5 (2)
Roladki z chleba tostowego to atrakcyjna przekąska lub szybkie śniadanie na ciepło. Miękkie pieczywo wystarczy posmarować ulubionymi sosami, zawinąć z serem, otulić plasterkami boczku i zapiec. Do środka warto włożyć warzywa – słupki czerwonej papryki lub łodyżki młodych szparagów. Sprawdźcie dokładną instrukcję, jak zrobić roladki z chleba tostowego w boczku i zaskoczcie gości na imprezie.
czerwona papryka 1 szt.
chleb tostowy 6 kromek
ser żółty 6 plasterków
majonez 40 g
ketchup 40 g
masło 10 g
boczek wędzony 6 plasterków
Myjemy i osuszamy czerwoną paprykę. Odcinamy z niej górę z szypułką i spód (nie wyrzucajmy ich, przydadzą się do innych przepisów, na przykład na krem z pieczonej papryki). Usuwamy gniazdo nasienne. Pozostałą część warzywa kroimy w paski. Wypełnią one nasze roladki. W chleb tostowy można też zawinąć szparagi, słupki cukinii lub szpinak.
Ewa Niepytalska
Lekko rozwałkowujemy kromki chleba tostowego. Dzięki temu nie porwą się podczas zawijania roladek. Jeśli jest taka potrzeba, wyrównujemy pokruszone krawędzie. Docinamy plasterki sera żółtego do rozmiaru kromek. Możemy go też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Najlepiej wykorzystać dobrze topiący się rodzaj o wyrazistym smaku, taki jak cheddar, dojrzała gouda lub gruyère.
Ewa Niepytalska
Rozsmarowujemy na kromkach chleba tostowego ketchup i majonez. Żeby zrobić szybką przekąskę, możemy wykorzystać gotowe sosy, ale najlepiej smakują domowe wyroby. Warto wziąć z półki spiżarni ketchup z pomidorów – z pewnych, świeżych produktów, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Ewa Niepytalska
Na kromkach posmarowanych ketchupem i majonezem umieszczamy plasterki sera żółtego. Jeśli chcemy podać roladki z chleba tostowego na zimno, możemy go pominąć, ewentualnie zastąpić ricottą lub serkiem kanapkowym, który nie zmieni struktury po ostygnięciu. Na środku każdej kromki układamy paski czerwonej papryki.
Ewa Niepytalska
Ostrożnie zwijamy chleb, przytrzymując paprykę, tak żeby pozostała na środku kromki. Roladki nie wyschną w piekarniku i równomiernie się zarumienią, jeśli posmarujemy je z wierzchu masłem. Roztapiamy tłuszcz i rozprowadzamy go za pomocą pędzelka. Można też wykorzystać oliwę lub olej.
Ewa Niepytalska
Owijamy plastry wędzonego boczku dookoła roladek. Najlepiej kupić już gotowe porcje mięsa, inaczej bardzo trudno będzie z całego kawałka samodzielnie wykroić odpowiednio cienkie plastry. Przekłuwamy roladki wykałaczkami, żeby mieć pewność, że nie rozwiną się w piekarniku. Potem łatwiej będzie je też przenieść na talerz.
Ewa Niepytalska
Umieszczamy roladki z chleba tostowego w foremce, naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blaszce (wyłożonej pergaminem). Pieczemy je na środkowej półce, w 180°C (tryb góra-dół), przez około 15 minut lub do czasu, kiedy boczek się skurczy, zrumieni i zrobi się chrupiący.
Ewa Niepytalska
Podajemy roladki od razu, kiedy są gorące, pachnące i roztopiony żółty ser apetycznie się ciągnie. Świetnie smakują w towarzystwie lekkie sałatki z zielonych liści. Można podawać je na śniadanie, do jajka w koszulce lub sadzonego, a także w ramach przekąski imprezowej. Pasuje do nich sos aioli lub tzatziki. Warto udekorować je świeżymi ziołami – bazylią, koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą.
Ewa Niepytalska