4.44 (183)
Krokiety ruskie to naleśniki wypełnione farszem serowo-ziemniaczanym i usmażone w panierce z bułki tartej. Są rumiane i chrupiące, a ich miękkie wnętrze zadowoli wszystkich smakoszy popularnych pierogów. Nie można zapomnieć o smażonej cebulce, która dopełnia kompozycję smakową nadzienia. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić krokiety ruskie – danie z tradycyjnych elementów, choć w niecodziennej odsłonie.
jajka 3 szt.
mąka pszenna 100 g
mleko 120 ml
woda gazowana 60 ml
twaróg 300 g
olej 145 ml
cebula 2 szt.
ziemniaki 600 g
sól 6 g
bułka tarta 60 g
pieprz 3 g
Wlewamy do miski mleko i wodę gazowaną (dzięki niej ciasto naleśnikowe będzie miękkie i puszyste). Wbijamy 1 średnie jajko. Łączymy płynne składniki za pomocą rózgi kuchennej lub trzepaczki elektrycznej. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy. Na koniec dolewamy 30 ml oleju. Miksujemy całość na gładką, lejącą się masę. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ją na 15 minut.
Ewa Niepytalska
Rozgrzewamy patelnię o średnicy 22 cm z nieprzywierającym dnem i niskimi rantami. Wlewamy ciasto za pomocą chochelki. Szybkimi ruchami rozprowadzamy je po gorącej powierzchni. Kiedy brzegi zaczną odchodzić od dna patelni, przewracamy naleśnik na drugą stronę. Smażymy na lekko złoty kolor. Zdejmujemy, używając szerokiej łopatki. Kładziemy placki jeden na drugim. Możemy tez przykryć je ściereczką. Dzięki temu nie wysuszą się i będą miękkie, idealne do zawijania krokietów.
Ewa Niepytalska
Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez około 20 minut, do miękkości. Odlewamy je i odparowujemy, a następnie rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Warto zrobić to od razu, kiedy są jeszcze ciepłe. Odstawiamy je do przestudzenia.
Ewa Niepytalska
Zdejmujemy łupinkę z cebuli (dwóch małych lub jednej dużej). Drobno siekamy. Przesmażamy na łyżce oleju, aż stanie się miękka i złocista, ale uważamy, żeby jej nie przypalić. Możemy też wytopić razem z nią pokrojony w kosteczkę wędzony boczek lub słoninę, jeśli nie zależy nam na zrobieniu wegetariańskiego farszu. Zdejmujemy cebulkę z patelni (razem z tłuszczem) i przekładamy ją do miseczki.
Ewa Niepytalska
Rozdrabniamy twaróg (najlepiej półtłusty, typu krajanka) za pomocą widelca lub przeciskamy go przez praskę. Jeśli chcemy, żeby był jednolity i kremowy, możemy przepuścić go przez maszynkę do mielenia. Nie polecamy jednak używania gotowego sera twarogowego z wiaderka, ponieważ nie jest wystarczająco zwarty i farsz ruski do krokietów może okazać się zbyt rzadki.
Ewa Niepytalska
Łączymy składniki nadzienia, czyli ostudzone ziemniaki, twaróg i usmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dorzucić różne świeże lub suszone zioła, takie jak majeranek lub koperek. Z ziemniaczanym farszem dobrze komponuje się też gałka muszkatołowa i słodka lub ostra papryka. Mieszamy wszystkie składniki, aż otrzymamy dosyć plastyczną, zwartą masę.
Ewa Niepytalska
Umieszczamy naleśnik na płaskiej powierzchni. Wykładamy na niego farsz łyżką. Rozsmarowujemy, zostawiając dookoła niewielki margines. Robimy zakładki po bokach, po czym zwijamy naleśnik od dołu, tworząc ścisły rulon. Upewniamy się, że całe nadzienie znajduje się wewnątrz. Jeśli jest taka potrzeba, usuwamy jego nadmiar, żeby krokiety ruskie nie otwierały się w trakcie smażenia.
Ewa Niepytalska
Przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą. Do drugiego naczynia wbijamy 2 jajka. Rozmącamy je widelcem. Jeśli są bardzo świeże i mają gęste białko, możemy je rozrobić z odrobiną wody lub mleka. Kolejno panierujemy krokiety z farszem ruskim. Najpierw zanurzamy je w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Jeśli chcemy przyrządzić ich więcej i przechować je na później, na tym etapie możemy włożyć je do lodówki lub zamrozić.
Ewa Niepytalska
Rozgrzewamy patelnię z olejem (potrzebne będzie około 100 ml, nie musimy od razu wlewać całego tłuszczu, warto zmieniać go na bieżąco, żeby panierka miała idealny, rumiany kolor). Smażymy krokiety partiami ze wszystkich stron, aż staną się lekko brązowe i chrupiące. Można także przyrządzić je w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.
Ewa Niepytalska
Krokiety z ruskim farszem podajemy na gorąco. Możemy udekorować je kleksem kwaśnej śmietany i natką pietruszki. Świetnie pasuje do nich także sos pieczarkowy lub z leśnych grzybów.
Ewa Niepytalska