Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (191)
Ryba z papryką to coś przepysznego. Przygotujcie ją po bałkańsku, a zapewniamy, że po obiedzie talerze będą puste!
pstrąg 1 kg
sok z cytryny 30 ml
olej 45 ml
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
czerwona papryka 3 szt.
pomidor 2 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
kostka rosołowa 1 szt.
Rybę myjemy, patroszymy, przecinamy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paseczki. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w krążki. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Natkę myjemy, osuszamy, kilka gałązek odkładamy, resztę siekamy.
Kostkę bulionową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, dodajemy olej, mieszamy, wlewamy do brytfanny. Rybę i warzywa układamy w brytfannie, posypujemy natką. Wstawiamy na 40 min, do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady
Zobacz też: ryba ze szpinakiem w sosie serowym