Artur Rogalski
4 (12)
Sałatka milionera składa się z idealnie skomponowanych warstw. Jej główną atrakcją jest soczysty kurczak smażony w przyprawach. Doskonale łączy się z kukurydzą, pomidorkami, porem i jajkami na twardo. Kremowy sos czosnkowy powstaje na bazie jogurtu i majonezu, a świeżości dodaje mu starty ogórek. Jeśli szukacie inspiracji kulinarnych na imprezę, na pewno warta wypróbowania jest sałatka milionera. Przepis nie wymaga dużo pracy, choć lista składników jest długa.
filet z kurczaka 500 g
por 1 szt.
kukurydza konserwowa 140 g
jajka 5 szt.
ogórek 1 szt.
pomidorki koktajlowe 10 szt.
czosnek 2 ząbki
jogurt naturalny 250 g
majonez 50 g
sól 6 g
pieprz 3 g
słodka papryka 2 g
papryka ostra 2 g
imbir 2 g
kurkuma 2 g
czosnek granulowany 2 g
majeranek 2 g
szczypiorek 0.5 pęczka
oliwa z oliwek 15 ml
Przygotowanie filetu: oczyszczamy pierś z błonek i kostek, jeśli jest taka potrzeba. Nie myjemy (płukanie kurczaka pod bieżącą wodą nie jest konieczne, a przyczynia się do zanieczyszczenia sprzętów kuchennych bakteriami). Kroimy w kostkę. Posypujemy wszystkimi przyprawami: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, kurkumą, sproszkowanym imbirem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Dokładnie mieszamy kurczaka i odkładamy go do lodówki, żeby się zamarynował, najlepiej na kilka godzin (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).
Jajka: wkładamy do rondelka z zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach natychmiast wyjmujemy jajka i wkładamy je do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
Smażenie kurczaka: wyjmujemy zamarynowaną pierś z lodówki co najmniej 15 minut przed obróbką, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Wlewamy na nią łyżkę oliwy. Wrzucamy kurczaka. Smażymy go krótko (około 3–5 minut), mieszając, aż zmieni kolor. Nie trzymajmy go zbyt długo na patelni, bo stanie się twardy i suchy. Studzimy go.
Warzywa: zielony ogórek obieramy, przekrajamy wzdłuż i pozbawiamy gniazda nasiennego. Ścieramy go na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy, żeby puścił wodę. Pomidorki koktajlowe myjemy i dzielimy na połówki (lub ćwiartki, jeśli są spore). Białą część pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Zdejmujemy łupinkę z ząbków czosnku i przeciskamy je przez praskę. Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie, po czym osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy. Sałatka milionera będzie nim ozdobiona, dlatego warto pokroić go w równe kawałki. Można wykorzystać cebulę dymkę.
Sos: w oddzielnej miseczce łączymy jogurt naturalny z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ogórek odciśnięty z nadmiaru wody. Sos warto schłodzić przed komponowaniem sałatki, żeby smaki dobrze się przegryzły.
Układanie sałatki: na dnie głębokiej, przezroczystej salaterki umieszczamy kurczaka. Posypujemy go kolejnymi warstwami: najpierw półkrążkami pora, a następnie kukurydzą. Wykładamy sos (nie mieszamy go ze składnikami sałatki). Na nim umieszczamy pomidorki koktajlowe, blisko ścianki miseczki, tworząc okrąg. W jego wnętrzu układamy jajka ugotowane na twardo.
Podanie: tuż przed przyjściem gości posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Do dekoracji można też wykorzystać koperek lub natkę pietruszki. Serwujemy z łyżką z wystarczająco długim trzonkiem, żeby dało się z łatwością nabrać po trochu składników z każdej warstwy.