12 listków tajskiej bazylii (lub klasycznej z odrobiną estragonu)
łyżka ziaren sezamu
Sałatka z grejpfrutem i krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Czosnek i imbir obieramy i siekamy. Z papryczki usuwamy pestki, drobno kroimy. Z krewetek zdejmujemy pancerzyki, pozostawiając koniec ogonka. Polewamy je kilkoma kroplami soku z limonki, łyżką oliwy, dodajemy czosnek, imbir, paprykę i pozostawiamy, aby się przemacero-wały. Dymkę siekamy. Oba grejpfruty obieramy z białych błon i wykrawamy cząstki. Mango obieramy i kroimy w paski. Skrapiamy je sokiem z limonki, łyżką oleju sezamowego
i oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Listki bazylii płuczemy i osuszamy. Grejpfruty, mango, listki bazylii i dymkę delikatnie mieszamy. Układamy na talerzach. Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy marynowane krewetki, ziarna sezamu i dobrze podsmażamy. Polewamy je sosem z marynaty, a następnie dodajemy wszystkie składniki marynaty i mie-szamy. Podajemy od razu z sałatką z mango. Dodajemy do smaku resztę soku z limonki
i oleju sezamowego.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!