Zdjęcia i stylizacja: Miód Malina Studio
4.5 (187)
Sałatka z młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na pożywną kolację. Połączenie młodych ziemniaczków, jakościowej wołowiny, rzodkiewek, karczochów, awokado i aromatycznego dressingu miętowo–majonezowego smakuje wprost fantastycznie! Dodatkowo jego przygotowanie zajmie wam jedynie pół godziny. Jeśli chcecie urozmaicić swój codzienny jadłospis, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
młode ziemniaki 300 g
świeża mięta 1 pęczek
wołowina 100 g
oliwa z oliwek 20 g
majonez 200 g
czosnek 1 ząbek
awokado 260 g
sok z cytryny 25 ml
rzodkiewka 150 g
karczochy 150 g
dymka 120 g
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
Gotowanie młodych ziemniaków: Wyszorowane ziemniaki i połowę mięty wrzucamy do średniego rondla, zalewamy wrzącą wodą, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy 10–15 min. Odcedzamy je i odkładamy do wystudzenia.
Przygotowanie mięsa: Wołowinę nacieramy oliwą, przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i o obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso równomiernie się przyrumieni, przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 8 minut. Po tym czasie przekładamy je na talerz, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy folią i odstawiamy, aby odpoczęło i lekko ostygło.
Dressing do sałatki z wołowiną: Pozostałe liście mięty sieczemy na drobno i przekładamy do miski. Dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz około 2 łyżki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Sałatka z młodych ziemniaków: Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w spore kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Ziemniaki przecinamy w poprzek na pół. Mięso tniemy ostrym nożem w cienkie plastry. Rozkładamy mięso i ziemniaki na półmisku, na wierzchu rozrzucamy pokrojone rzodkiewki, przecięte na ćwiartki karczochy i kawałki awokado. Skrapiamy obficie dressingiem i posiekaną dymką ze szczypiorem.
Porady
- Powyższy przepis zakłada wykorzystanie karczochów w zalewie.
- Dressing do sałatki z młodych ziemniaków powinien mieć lejącą konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, należy dodać do niego więcej wody i ponownie wymieszać wszystkie jego składniki.
- By sałatka z ziemniakami i wołowiną smakowała na prawdę fantastycznie, warto dodać do niej jakościowy filet wołowy. Wybierając go w sklepie, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Mięso powinno mieć jednorodną, czerwoną barwę, a po przyciśnięciu powinno ono wracać do swego pierwotnego kształtu.
- Jeśli chcecie wzbogacić smak sałatki z ziemniaków na zimno, możecie użyć do jej przygotowania mięty cytrynowej. Nada ona całości bardziej orzeźwiającego aromatu.
- Przechowywana w lodówce, sałatka z ziemniaków zachowa świeżość przez około 2–3 dni. Najlepiej jednak przełożyć dressing do osobnego naczynia i dodawać go tuż przed podaniem.
- Chcecie przygotować sałatkę z młodych ziemniaków do grilla? By dobrze komponowała się ona ze smakiem pozostałych dań z rusztu, możecie dodać do dressingu przyprawy, takie jak słodka papryka mielona, pieprz cytrynowy, rozmaryn czy bazylia.
- Planujecie zaserwować sałatkę z młodych ziemniaków osobom na diecie roślinnej? Żaden problem! Wystarczy lekko zmodyfikować przepis, by danie stało się w pełni wegańskie. Dodatek mięsa należy pominąć. Zamiast niego można dorzucić do sałatki pieczony tempeh lub smażone, bezmięsne steki sojowe. Majonez potrzebny do przygotowania dressingu wystarczy zastąpić jego wegańską wersją – możecie przygotować ją samodzielne lub skorzystać z gotowych, łatwo dostępnych produktów. Gotowe!
- Polecamy spróbować także pożywnej sałatki z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z młodych ziemniaków można modyfikować na wiele sposobów. Świetnie smakuje ona z dodatkiem innych, świeżych warzyw – papryki czerwonej lub żółtej, pomidorków koktajlowych, ogórków zielonych, szparagów, fasolki szparagowej czy sałaty masłowej.
Polecamy spróbować także sałatki z młodych ziemniaków i rzodkiewki. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: ziemniaki (1300 g), rzodkiewki (320 g), ogórki konserwowe (70 g), świeży koperek (1 pęczek). Ugotowane i wystudzone młode ziemniaczki należy pokroić w drobną kosteczkę. Pozostałe warzywa można, w zależności od swoich preferencji, pokroić w plasterki lub kostkę. Wszystko dokładnie miesza się ze sobą, a następnie polewa aromatycznym dressingiem jogurtowym.
W miesiącach letnich warto pokusić się o przyrządzenie smacznej, sezonowej sałatki z bobem i młodymi ziemniakami. Wystarczy dodać do niej odrobinę koperku i cebulki dymki, by całość nabrała fantastycznego smaku. Jeśli jednak chcecie, by stała się ona bardziej pożywna, możecie dorzucić do niej również gotowane jajka lub jakościową szynkę dojrzewającą. Polecamy serwować ją w towarzystwie prostego dressingu musztardowego.